Europa Cup Voetbal

Didier zal het weten. Modric en Rakitic loeren, zwerven, wachten, kijken. Zoveel systemen zijn er niet de laatste tijd. Hoog staan, diep staan en daar een paar variaties van. Die hebben ze zelf geoefend bij hun club, of zijn ze bij de tegenpartij tegengekomen. Binnen tien minuten zullen de twee Kroaten weten wat ze aan de Fransen hebben. Op het veld ziet alles anders uit. Didier weet dit. Dus wat doet hij? Vertrouwt hij op zijn systeem en op de klasse van zijn spelers en zal hij afwachten, zich niet in de kaarten laten kijken, of probeert hij meteen druk te zetten, hanteert daarbij een chaossysteem en zet de boel dicht zodra ze scoren?

Het is de ontmoeting tussen de ijzeren hand van de coach, die zijn spelers niet toestaat zelf iets te bedenken, tegenover de spelers die blindelings op elkaar vertrouwen en op ieder moment opnieuw beslissen hoe het verder gaat. Het is in feite ook de ontmoeting tussen het voetbal dat de champions league heeft gebracht en het EuropaCupvoetbal dat niet meer bestaat. De CL is het resultaat van zorgvuldig uitsorteren en risico’s uitbannen, de equivalent van de managerscultuur waarbij het vooral om efficiëntie gaat. De club koopt de spelers bij elkaar die de gave hebben om een taak uit te kunnen voeren. Een beetje te vergelijken met een hondententoonstelling, waar je rassen ziet die door te ver doorfokken in feite misbaksels zijn, maar volgens de reglementen er perfect uitzien.

Volgens het verhaal dat op de achtergrond speelt, groeiden de spelers van het Kroaats elftal op in een nieuw land, ieder van hen lid van een familie waarvan minstens een oom, tante, vader, moeder, opa, oma of neef, nicht dader of slachtoffer was. En als ze die niet in hun familie hadden, dan wisten ze vast en zeker een handvol families waar wel etcetera. Dat levert een groot aantal zwijgende blikken op, maar ook discussies waarbij de kinderen naar bed worden gestuurd, of de straat op, voetballen. Kroatië is in feite een retro-land, waar de ploegen nog aan de Europa Cup meedoen. Alles moet opnieuw worden uitgevonden, opnieuw geregeld, en hoogstwaarschijnlijk gebeurt veel onder de tafel, en wordt het grootste deel van het nieuwe bestaan bij elkaar geimproviseerd. Je moet weten wie je kunt vertrouwen. Als je wilt, kun je de de nasmeulende ruïnes terugzien in het spel van de Kroaten. Dat hebben ze voor op de Fransen, die er op hun best uitzien als het model waaraan de receptionist van een vijfsterrenhotel zich spiegelt.

De wedstrijd zou een groot pleidooi kunnen worden om de Champions League af te schaffen en de Europa Cup weer in te voeren. Niet omdat er dan weer bij gebrekkig kunstlicht wedstrijden worden gespeeld in een krakkemikkig stadion. Nee, louter om de reden dat de kampioen van Hongarije op een goede dag de kampioen van Italië kan uitschakelen, gedurende het seizoen de geest krijgt, iedere Europa Cupwedstrijd beter wordt en zomaar doorstoomt naar de finale. Het toernooi bood de kans om er plotseling achter te komen dat spelers zoals Perisic bestonden, of na de derde wedstrijd te beseffen dat een speler als Strinic met bijna sadistisch genoegen de bal te ver voor zich uit leek te spelen, en dan toch nog met een teen erbij kwam voor een pass over vier meter. Als tegenstander moest je daar moedeloos van worden.

Het wordt ook de wedstrijd van de coaches. Didier die snuivend heen en weer kijkt, en Dalic die langs de lijn op en neer drentelt als een man wiens vrouw op het punt staat te bevallen.

Wat de uitslag ook zal zijn, je weet dat het voetbal zoals Kroatië het speelt nooit meer terugkomt.

Dit bericht werd geplaatst in WK 2018 en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s