Geen Idee

Het Belgisch elftal maakt de massa euforisch. Een perfect uitgevoerde counter bracht de winst op Japan. Een perfect uitgevoerde counter zorgde voor de 2-0 tegen Brazilië. Vervolgens zette het de wedstrijd op slot en hing zeventig minuten voor het doel. Martinez heeft dat zijn spelers heel goed bijgebracht. En niet alleen dat, hijzelf, een Spanjaard hoef je over trots niets te vertellen. België onder Wilmots was normaal minderwaardig, zodat ze thuis achter de gordijnen konden foeteren zonder dat iemand het hoefde te horen. Als je de spelers nu naar voren ziet rennen, op weg naar een counterdoelpunt, hoor je ze bijna eendrachtig het mantra herhalen: Wij zijn groot, wij zijn sterk, wij winnen.

De eerste tien minuten tegen Brazilië wist ik niet wat ik zag. Liepen de Brazilianen nu echt met rubberen benen over het veld. Casemiro, de leider van de slavenopstand, werd heel erg gemist. Maar was met hem al de kracht uit het elftal gevloeid? Thiago Silva op zijn knieën voor de doellijn die de bal tegen de paal ziet belanden, het is de tweede minuut, hij verwacht een mirakel dat niet komt. Acht minuten later stuitert de bal via de rug van Fernandhino in het eigen doel. België graaft zich in. België wacht op een counter. Duizenden keren op geoefend met een dribbelaar, een tweebenige schakelspeler en een robuuste spits die iedereen omver loopt. Als bij Brazilië David Luis en zijn selfiestick had meegedaan dan waren er beduidend meer doelpunten gevallen. Brazilië – Duitsland, vier doelpunten in zes minuten. Oefenstof.

De eerste minuten van Frankrijk tegen België zouden meteen overdonderend kunnen zijn, de feminisering van het voetbal. Overdonderend zoals een glossy dat op het eerste gezicht lijkt, of de eerste indruk van een perfect opgemaakte vrouw in een goed zittend kleed. Glamour, bedovende glamour. Als in die eerste minuten geen doelpunt valt, zal de wedstrijd snel een tactische worden. Wie als eerste in de fauteuil plaats kan nemen, kan achterover leunen en wachten op een fout van de aanvallende partij. Didier weet dat de Belgen goed kunnen counteren. Martinez weet dat Mbappé heel graag zestig meter hard rent en dan in een keer naar het doel stoomt; hij weet dat Griezmann overal kan opduiken, en hij weet dat Giroud meedoet om het verkeer te regelen.

Ik ben niet voor Frankrijk, ik ben niet voor België. Ik geloof ook niet dat ik gaandeweg de wedstrijd een voorkeur ontwikkel. Het wordt interessant uit tactisch oogpunt. Maar daarmee zijn we heel erg ver verwijderd van de spelers die louter hun intuïtie volgen.

 

Dit bericht werd geplaatst in WK 2018 en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s