Voetbal en Filosofie

“In die toekomst draait alles om efficiency, de mens is meetbaar en verbeterbaar (‘optimeerbaar’) en dient de techniek, in plaats van andersom. Gedragsmanipulatie door enkele grote bedrijven is de norm en ongelijkheid neemt hand over hand toe.” Dit stelt Richard David Precht. Hij pleit voor een basisinkomen voor iedereen. Ik las een interview in het dagblad Trouw. Het vraaggesprek verscheen naar aanleiding van Precht’s boek Jäger, Hirten, Kritiker. Ik ga eens kijken of iemand hier in de stad het voor een paar euri van de hand wil doen.

Wat doet het citaat hier? Het gaat ook over het voetbal dat dit WK is te zien. In het voetbal geldt nu al dat alles om efficiency draait. De speler is meetbaar en verbeterbaar (optimeerbaar) en dient de techniek, in plaats van andersom. We hebben het hier niet over de technische kwaliteiten van de speler, maar over de techniek die in en om hat veld het voetbal dicteert. Spelstijlen van enkele grote clubs vormen de norm en ongelijkheid neemt hand over hand toe.

Als Precht’s oplossing voor de toekomst het basisinkomen is, dan zou het voetbal gered kunnen worden als iedere club een basisinkomen had, spelers hetzelfde salaris kon bieden en het geld hadden om willekeurig welke voetballer te contracteren.

Ik zie eerder dat het basisinkomen wordt ingevoerd. Dan kunnen we af en toe een kaartje voor een voetbalwedstrijd kopen.

Dit bericht werd geplaatst in WK 2018 en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s