Omschakelen

Engeland zal vandaag een beetje aanvallen. Zweden wacht op een foutje en rent naar de overkant. Misschien maken ze dan een doelpunt. Als ze een doelpunt maken, zullen ze verder spelen zoals ze zijn begonnen, nog steeds wachten op een foutje en naar voren rennen, als ze zeker zijn dat ze nog een doelpunt zullen maken. Als ze er niet zeker van zijn dat ze een doelpunt gaan maken, zullen ze net zolang met de bal lopen totdat een overtreding erop volgt. Daardoor breek je het ritme bij de tegenstander en je wint tijd.

Bij Kroatië tegen Rusland zal het zelfde spelbeeld te zien zijn.

Duitsland is er mee begonnen. Ze werden er wereldkampioen mee. De magische spreuk luidde  ‘voetballen uit de omschakeling.’ Het was het geperfectioneerde countervoetbal. Het spel leek aanvallend maar was in wezen defensief. Niet alleen voerde de verdediging zijn taak uit, ook de aanvallers moesten zich aan de regels houden. Ieder risico werd uitgebannen. Het was een voorzichtige benaderingswijze die wellicht een afspiegeling was van Merkel’s realpolitik. Ook zij geeft haar tegenstanders geen ruimte, weet de meest gevaarlijke opposant te isoleren, in zijn eigen vet gaar te laten koken en dan van het politieke toneel te verwijderen. Het Duits elftal op zijn best liet zijn tegenstander een beetje spartelen, maar sloeg uiteindelijk keihard toe.

Een andere, niet te onderschatten factor die het Duits elftal deze tactiek heeft bezorgd, is de angst voor leedvermaak. Schadenfreude is het ergste wat je als Duitser kunt overkomen. Iemand die lacht om jouw leed. Daar bestaan zwart-wit fotoos van. Bij Mutti’s Realpolitik is het leedvermaak uitgebannen. Ze moet weten dat macht en een gevoel van superioriteit een onderkruiper in een sadist verandert. Daarom stelt ze zich zo bescheiden op. En dat siert haar.

We zien nu het voetbal waar een speler niet ter plekke iets bedenkt, maar een handeling uitvoert die hij duizenden keren heeft geoefend. Het spel is een construct, lopendeband voetbal. Het levert een lange serie van identieke wedstrijden op, al jarenlang in de Champions League, nu weer op het wk.

 

Dit bericht werd geplaatst in WK 2018 en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s