Het Einde van Melancholie – Mickey

Ik mocht dat altijd graag zien, korte beelden van Clarence Seedorf in Brazilië, in het zwart-wit shirt van Botafogo. Af en toe schoot hij een bal van dichtbij binnen, als om aan te tonen dat hij gewoon een van de elf was, en niet de voetballer die met drie verschillende clubs de Champions League had gewonnen, die op alle Europese velden had gespeeld, in een elftal met voetballers die zijn teamgenoten alleen van filmpjes kenden, en van de vroege versies van Playstation. Het maakte me plaatsvervangend vrolijk, en trots was ik eigenlijk ook, al heb ik van mezelf nooit begrepen waarom. Misschien omdat hij als Nederlander in de Braziliaanse competitie speelde, en dat met zijn 38 jaar, en, met zichtbaar plezier, zijn tegenstanders piepelde alsof hij in het Oosterpark in een partijtje meebalde, en dat iedere dinsdagmiddag?

Het verwegverlangen bekroop me in ieder geval. Ooit moest ik toch eens naar Brazilië gaan, naar Rio, en een wedstrijd zien. Daar denk ik dan houten banken bij, hooguit plek voor twintigduizend lui en palmbomen in zicht. In een paal hangt een megafoon, het geluid dat daar uit komt verstaat niemand. Zo is het natuurlijk niet. Wat ik beschrijf is een veldje ergens in Chili, een dorp ten noorden van Santiago, waar ik een oefenwedstrijd van Universidad Catolica zag, alleen omdat Gorosito meedeed.

Clarence Seedorf ging halverwege bij Botafogo weg, omdat AC Milan hem nodig had. Stond-ie ineens met een dikke sjaal om zijn nek in het vochtige en koude San Siro, en het enige dat aan Brazilië deed denken was Kakà die voor zijn neus heen en weer holde. Silvio B. was weer de baas. Berlusconi, met al zijn esthetische correcties, hij lijkt op Mickey Mouse die op grimmige wijze oud is geworden, nadat hij in Hollywood is afgeserveerd. Mickey heeft in Florida zijn muizenoren laten verwijderen, mensenoren ervoor in de plaats. En nu is het nog steeds niet goed, nu hij plots op Berlusconi lijkt.

4860212-1x1-940x940

Die dus.

Iedere wedstrijd moest Seedorf horen dat hij Montolivo moest opstellen, een hele vervelende, trage speler, die ook hele stomme overtredingen kon maken. Hij doet dit seizoen weer mee, is aanvoerder, en met Milan gaat het nog steeds hommeles. Hoe moest Clarence van dat zootje ook in een paar maanden tijd een elftal maken? Ik ga het niet uitleggen. Berlusconi stuurde hem de laan uit. Dat had er meer mee te maken dat Seedorf een heel erg zwarte huid had, dan met ontbrekende kunde. Op het veld zijn het allemaal speeltjes, daar kan je vanuit de presidentiele stoel in je stadion nog met koloniaal genoegen naar kijken. Een trainer is andere koek, die zit al bijna bij je aan tafel, wordt bij je thuis uitgenodigd. Inzaghi, we noemen hem Pippo, werd de opvolger. Die had toch iets meer weg van een hulpbutler. Seedorf zette je hooguit als piccolo bij de lift, en die had Silvio in zijn villa in Arcore niet. Nu is Mihajlović de trainer, zijn lijfwacht.

Zuid-Amerika, het is me wat. Ineens schimde een Nederlandse schrijfster in mijn herinnering rond. Ik wist zowaar haar naam nog, alhoewel enigszins verkeerd gespeld, Bourgogne in plaats van Bourgonje, Fleur de voornaam. Is ook eigenlijk moeilijk te vergeten zo’n naam die dankzij reclamedoeleinden ongewenste associaties oproept met kruidenthee en luchtverfrisser. Kan zij ook niets aan doen. En toen zij daar was, in Chili in de jaren zeventig toen daar de pleuris uitbrak, toen was zij echt alleen naam, schrijfster, jong en dat wat je erbij voorstelde, iets dat nu in retrospectief met een bijna-doodervaring te maken had. Het is vreemd hoe iemand aan de uiterste grens van je leven meedoet, alsof het verwegverlangen geldt voor een gebied waar leven en dood betekenisloze begrippen zijn.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Het Einde van Melancholie en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s