Het Einde van Melancholie – Degradatievoetbal

Dit is klasse, schreef ik in de chatbox: Piraten, schip doormidden geschoten, iedereen drijft tussen het wrakhout. Mij stond meer de stripverbeelding van Asterix voor ogen, waarin de Gallische held weer eens het schip van Roodbaard keldert, dan de wedstrijd van het Nederlands Elftal tegen de Tsjechen. Het laatste kwartier daarvan had in al zijn vertwijfeling iets van de laatste restjes Duitsland die in Berlijn weerstand boden tegen de naderende Sovjets, of, vredelievender uitgedrukt, bracht het ook de laatste wedstrijd van het Duits elftal tijdens het WK in Frankrijk terug in gedachte. Toen, tegen Kroatië, stuurde Vogts al zjn spitsen in het veld om de 1-0 achterstand ongedaan te maken. Zelfs de buschauffeur moest opdraven in Lyon. Wat een nare plaats ook om juist daar ten onder te gaan. Het werd langzaam donker op het veld, hoewel niet zo duister als het lange tijd in de hoofden van de na-oorlogse Duitsers is geweest. De Kroaten, met een man meer, schoten er nog twee in.

Na de interland in Amsterdam brandde de Arena niet af. Helaas.

Ik kijk het programma Voetbal Inside. Ik vind dat vermakelijke TV. Tegelijkertijd geeft het ook aan wat er zo ontzettend mis is in Nederland. Derksen en Genee vinden het niet genoeg om twee keer per week daar aan tafel gezellig over voetbal te kouten. Ze beseffen terdege dat hun populariteit de kassa laat rinkelen. Dus zijn ze voortdurend onderweg, zowel in het land als op radio en TV. En brengen cultuur onder de mensen, de cultuur van graaien wat je graaien kunt en daar gezellig over doen, zo heel gezellig onder elkaar, bij elkaar, de witte mensen buurthuis cultuur waar het frituurvet altijd vers is en het bier gul stroomt. Nederlands wordt zo plat gesproken dat de buitenlui het niet begrijpen. Dat Nederland wordt in kaart gebracht door de schnabbelaars, door duizenden schnabbelaars die hun mond niet kunnen houden.

Ik lees het gerucht dat Seedorf mogelijk bondscoach wordt. En denk ook aan Nigel de Jong, een van de hele grote spelers tijdens de laatste twee WK’s, en die nu buiten iedere nabeschouwing wordt gelaten, alsof het er niet toe deed of hij wel of niet meespeelde. Nou Seedorf bondscoach en laat hem dat alsjeblief tot zijn vijfenzestigste blijven, dan heb je hier alvast het systeem, de namen mag jezelf invullen, zolang een ervan niet Buma, Van Dijk, Depay of Rekik is: doelman/vier verdedigers/verdedigende middenvelder voor de verdediging/twee verdedigende middenvelders/aanvallende middenvelder/Bazoer/spits. Daar mag je een afspiegeling van het AC Milan middenveld Seedorf-Pirlo-Gattuso in lezen, en Shevshenko die ze er gewoon in schoot.

En hoe het beter wordt, weet ik ook. Taal. Taal is een thuisland. En gif, gif is de motor, met eerzucht daaraan gekoppeld. Trots en Voldoening.

196351hp2

Taal: Al die jochies die nu bij middelmatige clubs verpieteren, degradatievoetbal spelen, en tevreden zijn met een paar miljoen per jaar. Neem ze die paar miljoen per jaar niet af, ik zou die ook wel willen hebben. Breng het salarisplafond in Nederland naar vier miljoen netto. In het buitenland ben je een vreemde. Dat merk je aan alles. Alles wat je eigen taal spreekt benadrukt de ballingschap. In het buitentaalse gebied is alles onbekend, de cultuur en afkomst van medespelers, de cultuur en geschiedenis van de club waar je speelt, de geschiedenis van stad, streek en land, het spel zelf. Dus alles wordt gemeenplaats. Blijf in je eigen taalgebied en je wordt wijs. En die wijsheid geeft kracht.

Gif/Eerzucht: Zorg dat je club een grote club in Europa wordt. Waren Wijnaldum en Memphis bij PSV gebleven dan hadden ze daar meer aan gehad als voetballer, zeker met die Zuid- Amerikanen om zich heen. Waren ze bij Ajax en Feijenoord niet zo krenterig geweest dan hadden ze nu geduchte elftallen. Als de Arena echt afbrandt al helemaal, want in die zwembadgalmhal zal het nooit iets worden met die zingende sukkels en de oude was die nog steeds in de nok hangt.

Maar.

Om eerlijk te zijn, veel kan het me niet schelen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Het Einde van Melancholie en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s