Renzi en de Barbaren

Video-Renzi

De mijnheer met de wratten in het gezicht is Matteo Renzi. Hij is op dit moment de eerste minister van Italië. Voor hem was Enrico Letta dat. Die was van dezelfde partij. Letta moest gaan, niet vanwege ziekte, corruptie of omdat hij de verkiezingen had verloren. Hij moest gaan, omdat hij het niet goed deed. Dat vond vooral Renzi, en die werd daarop kalief in plaats van de kalief. En dat gebeurde zonder verkiezingen.

De video toont Renzi in een nogal bizarre situatie. De designer van de studio staat in een lange lijn van ontwerpers, waartoe ook Bernini behoorde. In die zin zit de eerste minister nogal pontificaal in het midden van de fontein en houdt toch zijn schoenen droog. Maar dat is niet zo bizar. Meer is dat de houding en de positie van de journalisten. Kultuurhistorisch kun je hun pose met een hele reeks thema’s van schilderijen uit de renaissance in verbinding brengen: de volgelingen aan de voeten van Jezus of de leerlingen van Aristoteles, Maria en Maria Magdalena aan de voet van het kruis, de herdersjongens in het gras.

Zodra de camera uitzoomt en het publiek in het beeld komt en daarmee ook een totaalblik op de studioinrichting wordt geboden, wordt een andere dimensie aan het beeld toegevoegd. Renzi wordt farao, maar ook Captain Kirk, en komt in een korte spacetrip aan in de wereld van Erich von Däniken.

Op het moment dat de video begint te lopen zal Renzi ongetwijfeld over veel belangrijkere zaken zijn mening hebben gegeven. Dit alles in het kader van de transparantie.

Van Renzi is bekend dat hij zijn redevoeringen houdt zonder ze van een papiertje op te lezen. Dat vind ik een behoorlijk plus. Hij is ook een begenadigd retoricus, en dat moet ook wel, omdat in de Italiaanse politiek het er vooral om gaat elkaar zoveel mogelijk vliegen af te vangen.

Maar praten doen Italianen sowieso graag. En daar is niks mis mee, maakt het leven zelfs plezieriger. Het gemurmel voor de bar, op het plein, onder de galerijen, op de trappen, op de rand van een fontein, het behoort allemaal tot die geweldige cultuur die, eigenlijk, er toe dient om de dingen op hun plaats te praten. En als er iets gebeurt waar het hele land een mening over heeft dan zal in en buiten iedere bar luid en met volle inzet daarover worden gesproken.

En zo moet ook de uitval van Renzi naar het Feyenoord bestuur worden begrepen, als hij, niet geheel zonder trots op zijn spitsvondigheid, zegt, dat de reactie van hen uit een woord met vijf letters bestaat: scusa. Daarna doet hij iets wat zijn adviseurs hem eigenlijk moeten afraden, hij voegt er “I’m sorry” aan toe, met een uitspraak die vrij hulpeloos klinkt. Een oplettende buitenlander denkt dan al makkelijk:”Die redt het niet.” Iedere oplettende toeschouwer, die niet meteen wordt meegenomen door de weergaloze retoriek, zal vanaf die zin even een ommetje maken, bij het denken langzaam over zijn kin wrijvend.

Scusa. Ja. In principe zou die travestiet in het Vaticaan ook gevraagd moeten worden of God al zijn excuses heeft aangeboden dat ‘Hij’ dit soort Feyenoord fans heeft geschapen. Hoogstwaarschijnlijk verschuilt Jorge Mario zich onder het papale bed. En God ook.

In plaats van te reageren alsof hij bij het nemen van een aperitief zijn woordje doet, kan hij zich ook gedragen als de eerste minister die hij is. En daarbij het volgende in overweging nemen.

In het internationale voetbal reist een bepaald mensensoort mee, dat, zodra ze in anoniemen getale kunnen optreden en door alcohol zijn beneveld, gewelddadig en vernielzuchtig wordt.
Dat is niet een mogelijkheid, maar een zekerheid.

Deze mensensoort is niet in historische pronkstukken geinteresseerd. Het zal ze echt worst wezen of ze op een parkeerplaats, aan de rand van een vuilnisstortplaats, voor het station of op Piazza di Spagna luid en laveloos worden.

Je hoeft niet van ze te verwachten dat ze onder de indruk raken van monumenten, of er met ontzag naar gaan kijken.

Ze zullen altijd aan drank komen.

Wijs geen plek in het midden van de stad aan. Stuur ze naar de periferie.

Weet dat je altijd scharrelaars zult hebben die uit alle supermarkten om de hoek en verderop bier en andere sterke dranken zullen aandragen. Gouden business!

Ik schrijf het hier in vijf minuten op.

Een eerste minister zou beter moeten weten. Maar dat deed hij natuurlijk. Aanval is de beste verdediging, ook onder rederijkers.

Donderdag volgt de slag om Rotterdam. Benieuwd hoeveel gewonden en schade dat gaat opleveren. Renzi zal daarvoor voor een deel verantwoordelijk zijn.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in op de tribune en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s