Wat, Waarom.

B7tR8RhCYAAxB5d

Peter en ik spreken elkaar geregeld. Dat gebeurt via skype. We zijn oudere heren met een jong geheugen dat ons vaker in de steek laat. Ik herinnerde me tijdens het laatste gesprek niet de namen van Kargbo en Antonia, dat werd Tsumba en Anita. Of hij al van dat matchfixen had gehoord. Wie, wilde hij weten. Ik dus van: Toemba Tumba Tsongka. Welke wedstrijden? Ajax-Willem II. Willem II deed er inderdaad weinig aan, zei hij. Hij kan het weten, omdat hij elke week naar Ajax gaat. Ik verbaasde me dat hij dat nog zo goed wist. Het was in 2009 zei ik. Suarez, Pantelic speelde nog voor Ajax. Tsja, zei hij weer, als die het op het heupen kregen dan viel er weinig tegen te doen. Maar gelezen had hij het niet, en wilde het ook niet, want dan kwamen er allemaal hele sneue beelden in hem op. Hij ging nog even door over het oppervlakkige van zo’n verhaal. Want hoe werkte dat nu, dat wedden?

In het artikel wordt die vraag niet beantwoord. Wel gaat de reporter bij Ibrahim Kargbo in Portugal op bezoek. Hij is door twee ex-boeven op weg gestuurd met het codewoord ‘Popeto.’ Het wordt in de eerste alinea genoemd. Het is Kargbo’s bijnaam, en zoals het er staat, wekt het de indruk dat die bijnaam enkel in een beperkte vriendenkring bekend is. Het stuk van de dienstdoende journalist Menno Van Dongen heeft iets van een werkstuk waarmee je een cursus ‘creative writing’ afsluit. Regel een, als je in de eerste vijf minuten een pistool toont, dan moet je het ook gebruiken. De laatste zin van het stuk luidt: “Ze noemden me Popeto.” Dan heb je al gelezen van trillende handen en tranende ogen, een bar, cappuccino, een vlucht naar London waar vrouw en kinderen wonen, allemaal feiten die vrind Peter niet wil weten. In de dramatische leegte die ontstaat na het lezen van het verslag echoot dat ‘Popeto’ natuurlijk na als een ontmaskering, en als het definitieve bewijs.

Maar wat moet je dan hier mee? Ibrahim Popeto Kargbo is op Soundcloud en hij is op instagram als popeto. Dat pistool was dus net zoals in de film een klappertjespistool.

Zoekend in mijn vergietijzeren geheugen vertelde ik nog dat hij in Sierra Leone, waar die vandaan kwam, geld gaf aan scholen en ziekenhuizen, wat niet waar was, want in het artikel stond dat hij een weeshuis had laten bouwen. Sierra Leone: kindsoldaten, diamantoorlog, gloeiende mitrailleurlopen in het geslacht van een kindvrouw duwen, zo’n recent verleden heeft het land. En dan trillen Kargbo’s handen als hij met de beschuldiging wordt geconfronteerd? Waarom is Menno niet naar Sierra Leone gereisd en had daar verder nagevraagd.

Peter zei, waarom zijn ze niet naar Singapore gereisd om te onderzoeken hoe dat wedden functioneert? Dat wilde hij nu wel eens weten. We zijn allebei in Kuifje’s wereld opgegroeid, voor een deel. Als zo’n Chinese boef met een koffertje vol geld ’n wedkantoor binnenstapt, aldus Peter, en zegt dat hij een half miljoen dollar wil zetten op Ajax-Willem II drie doelpunten verschil, dan zegt die bookie toch ‘Ben je daar nu alweer? Sodemieter nou eens op, man, ga je moeder belazeren.

Dus is het misschien zoals in een strip en geeft hij het geld aan zichzelf en als hij het als winst weer terugkrijgt dan is het witgewassen. (Nee-schud, nee-schud, nee-schud).

Dat kon het ook niet zijn. We dachten aan duizenden hulpjes die allemaal tien of honderd dollar inzetten en op het wedkantoor dacht het wedkantoorhulpje, ha, daar heb je weer zo een, en vulde ook voor zichzelf een briefje in. Maar hoe krijg je dan van al die hulpjes je geld weer bij elkaar, en ook nog eens in briefjes van vijf, tien en twintig? Dat is een kofferbak met geld.

Volgens Kuifje zijn alle Chinese bandieten, bandieten. De huidige club van Kargbo was nog maar pas in handen van een Chinees: Elvis Mao heette die ongeveer. En de Sierra Leonees had zijn contract bij die club dus daaraan te danken dat Mao een Chinese bandiet was, die zijn club gebruikte om in Singapore en wie weet ook in Berlijn (alwaar iedere vijftig meter een sportbar) geld te verdienen met wedden.

Ado Den Haag is nu ook opgekocht door een kuifjechinees. En verdomd, alsof de duivel ermee speelt, de handtekening onder het contract nog nat, komen er berichten binnen dat het oefenduel Ado Den Haag tegen Skenderbeu Korce ook verdacht wordt. Neuheuheu klonk het als uit een keel van Haagse kant. Komt een Chinees een wedkantoor binnen met een koffer vol geld en zegt 100.000 dollar op Ado. Dat is in het verre oosten de normaalste zaak van de wereld. Maar dat hoeven we hier niet te weten. Wij moeten het doen met popetojournalistiek, compleet met trillende handen.

Is trouwens niet waar. Die Chinees heeft nog steeds niet betaald. Aan Ado, dus. Officieel is er nog niets binnen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in op de tribune en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s