De vedette val

Om een beetje in de Braziliaanse sferen te komen draai ik sinds een paar dagen Santana in de auto. Corazon Espinado, doorboord hart, een lied over een verstoten liefde. De link met het Braziliaans voetbal is eenvoudig gelegd. De band speelt ontspannen zijn deuntje, strand zonsondergang bar terrasje, blote voeten in het strand wandelend tussen en eb en vloed. Carlos krijgt alle ruimte om zijn kunsten te etaleren, je staat op een marktplein en vanuit een van de aanpalende steegjes hoor je het jankend geluid van zijn gitaar aanzwellen. Hoog op zijn witte paard gezeten komt Carlos aanzetten, vrouwen vallen in katzwijm, Corazon Espinado sterft langzaam op hun lippen. Santana jankt en schmiert met zijn gitaar en verdwijnt weer langzaam in een duister steegje, de gitaarklanken sterven langzaam weg om definitief door het duister opgeslokt te worden. De band zit nog altijd te pielen op het terras en laat het deuntje rustig voortkabbelen op het strand de zonsondergang tegemoet.

Er is een tijd geweest dat het Braziliaans elftal alleen maar wat stond te lummelen op het veld, boombox op 11, beetje drinken, blowen en naar de vrouwen fluiten. De bal ging traag van links naar rechts, balletje terug, balletje balletje onder welke voet is hij nu. Tot het tijd werd voor een tempoversnelling, in twee drie passes was de bal bij Romario en de bal lag in het netje, vrouwen in katzwijm, en Romario verdween weer langzaam in een donker steegje om later weer op te duiken, mocht het nodig zijn. Nu heeft men Neymar hoog op het witte paard gezet, zijn ploeggenoten staan om hem heen en wachten af, kom op Neymar, betover ons. Geen muziek, geen lanterfanten maar allemaal rond dat witte paard en afwachten hoe Neymar hun gaat betoveren, enkel Tiago Silva staat in de bar om ongewenste gasten buiten te smijten. Neymar ondertussen neemt zijn gitaar en slaat een akkoord aan, poogt een solo maar de muziek ontbreekt, de betovering is er niet en de vrouwen halen hun schouders op en lopen verveeld door.

Het is de vedette val. Niet alleen Brazilië heeft er last van ook Argentinië en Portugal. Met Neymar, Ronaldo en Messi hebben zij de grootste iconen van het moderne voetbal in huis. Groot gemaakt door de sponsors, tot koning gekroond door de FIFA en op een voetstuk geplaatst door de fans. Alle ballen op onze voetbalgod en alles komt goed. Er zit geen muziek meer in het spel, geen samba, tango of Fado. Het is slechts wachten op het moment dat Neymar, Ronaldo of Messi de gitaar oppakt en er een riedeltje uitgooit.

Dit bericht werd geplaatst in WK 2014 en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s