Duitse Zendelingen

Ik begrijp niets van Afrikaans voetbal. Kevin Prince Boateng uit Berlijn Wedding ook niet. Die had er absoluut geen benul van wat om hem heen gaande was. Van mijn enthousiasme voor het Afrikaans voetbal is niets meer over. Dat was indertijd ontstaan uit een voorliefde voor exotisme, belachelijke overtredingen, ongetactiliseerde bewegingen en een hele reeks anonieme spelers in de fleurige shirts van hun land of vereniging. Denkend aan Ghana in de nacht zie ik eigenlijk niets. Ik heb een vaag vermoeden dat het vooral om hiërarchie gaat, een reden waarom Gyan überhaupt meespeelde en Muntari na zeventig minuten niet werd gewisseld. Beide spelers zien er opvallend vroegoud uit voor hun 28 of 29 jaar en volgens mij zijn ze allebei zeker tien jaar ouder, zodat ze als veelbelovende 17-jarige op hun 26ste hun debuut konden maken in het Europees voetbal en op hun 21ste speelden met de rust van een dertigjarige. Misschien horen initiaties en bewijzen van grote moed, het kunnen verduren van pijn ook bij de Afrikaanse traditie, naast, heel plat, het uitmoorden van de familie van je coach als je niet de hele wedstrijd middevoor mag spelen.

Duitsland-Ghana eindigde in een gelijkspel, en het was net alsof zowel Duitsland als Ghana de wedstrijd hadden verloren. Dit kwam niet doordat wat ze er in de krant van vonden; daar zagen ze een geweldig voetbalgevecht. Dat was het ook wel, maar het was ook heel erg veel meer. Het was een wedstrijd tussen Duitse zendelingen en Afrikaanse natuurmensen, en geen van beide wilde ook maar een savannahgrassprietbreedte van zijn geloof afwijken. Dus zag ik helemaal in de geest van Kuifje en kapitein Haddock jonge strijders uit de bush opduiken en slechts met een speer gewapend de gevaarlijke leeuw te lijf gaan, terwijl ergens anders op het veld demonen en geesten werden bezworen of gunstig gestemd.

En waarom zag ik dit? Omdat Löw achterin vier theologen had opgesteld, die allevier voorbestemd waren om in de grote kookpot te belanden. Laten we wel wezen, een centrale verdediger is toch een net iets te stijve kerkvader die niet alleen in staande uitdrukkingen spreekt maar ook een geloof aanhangt waar je met geen bijbelbladbreedte van af mag wijken, zo verdoeme mij God almachtig?

Want hoe zit dat? (Bedenk bij volgende exegese, dat de spelers in de achterhoede van Duitsland gemiddeld 1.95 lang zijn en ieder van hen bij de eigen vereniging in het centrum van de verdediging speelt en daar leiding geeft.) Het zit zo. Zoals het bij de Paus niet om de waarheid zelf gaat, maar om het geloof waar die waarheid op is gebaseerd, is de Duitse ziel gevormd door kerkelijke filosofen die denkend over koude paden liepen, nooit een waarheid formuleerden, maar tot in het detail een methode bedachten die tot de absolute waarheid kon leiden. De Duitser gelooft in zijn vakkennis. Dat is iets om soms heel erg ongedurig van te worden, als Nederlander, eenvoudig omdat uit Duits zicht maar een vorm van kennis bestaat. Die vorm van zelflevitatie naar hogere culturele en morele gronden, die eigen is aan het Duits-zijn, maakt dat ik bij dit WK niet voor de Duitse tegenstander ben, maar tegen Duitsland.

Die vier centrale verdedigers zijn zo’n ding. Het is zo bedacht, dus moet het zo werken. Dus krijg je twee als back acterende houten klazen die van het voetbal kijken een pijnlijke ervaring maken, zodra ze langs de lijn opkomen. De kleine Lahm die altijd wel goed was voor een paar onnavolgbare acties richting zestien gaat in dit evangelie volledig ten onder. Het met moeten en dreigen naar binnen wurgen van de laatste homp sauerkraut leidt tot tranentrekkende taferelen bij Özil in de buurt. Kroos, ook zoiets, mijlenver verwijderd van wat zijn waarheid is, draaft plichtmatig, passt plichtmatig, volgt een methode en het wordt almaar killer op het grindpad achter de kerk om.
Löw trekt nog maar eens een neuskeutel uit zijn gok, en legt hem automatisch op zijn tong. Lekker. Als je dat in vijfenveertig jaar niet hebt afgeleerd, dan zul je ook nooit van je starre en stijfkoppige kennisleer afwijken.

Hoe eenvoudig het wel kon bewees Klose, een Pool. Dat is geen valse maar een echte negen, een venijnige bovendien.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in WK 2014 en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s