Italië

Toen ik vijfentwintig jaar geleden naar Italië verhuisde, speelden Dunga en Roberto Baggio bij Fiorentina. In 1994 speelden zij tegen elkaar, in de WK-finale. Bij Milan speelden de nu legendarische Nederlanders, wier naam ik hier niet hoef op te schrijven. Sampdoria werd kampioen met Cerezo, Vialli, Mancini, Vierchowod, Lombardo, Dossena en zo nog een paar. In Genua kunnen ze de opstelling opdreunen, en zo niet dan zal in iedere bar in de buurt van haven en stadion een elftalfoto hangen.
Slechts drie spelers van een andere nationaliteit mochten worden opgesteld. Miskopen bestonden nog. De Italiaanse ploegen behoorden tot de sterksten in de wereld. Dat bleef zo toen de regel van drie buitenlanders per team werd opgeheven, wat er toe leiden kon dat het Inter Milan van Mourinho de Europa Cup kon veroveren, eh, de Champions League kon winnen zonder dat er bij hun een Italiaan op het veld stond.

Het valt moeilijk te zeggen wat er is gebeurd in de jaren tussen 2006, het jaar dat ik Italië verliet en in Berlijn ging wonen, waar Italië in dat jaar de wereldtitel pakte, en 2014, het jaar dat ik weer terugkeerde en tijdens een WK-wedstrijd zag hoe de voormalige wereldkampioen en finalist van de Europese kampioenschappen van 2012, tien meter achter de middellijn C o s t a R i c a met tien man opwachtte.

In de maanden dat ik hier ben, hele en halve wedstrijden van Roma, Napoli, Juventus, Milan en Fiorentina op het scherm in de bar zag, heb ik gezien tot wat een belabberd niveau het Italiaanse voetbal is terug gevallen. Het schijnt dat niemand dat beseft. De journalisten en opinionisten op televisie zijn nog steeds dezelfde, misschien denken ook zij dat ze er nog steeds goed uitzien en iedere showgirl met een etentje in een duur restaurant in bed kunnen krijgen. Die showgirls die met veel been en haar op blote schouders de sportprogramma’s presenteren zijn er overigens ook niet op vooruit gegaan; ze zijn net iets te vulgair en net iets te opzichtig met synthetische hulpmiddelen opgelapt.

De maanden voor het WK is er een heuse campagne gevoerd om Cassano mee te krijgen. We hebben het gisteren tegen Costa Rica kunnen zien. Hij voetbalde alsof hij net van tafel kwam, en zijn voor- en naspijs, risotto en gegrilde vis nog lang niet had verteerd. Ook werden heuse argumenten aangevoerd om de 36-jarige Totti mee te nemen, alsof het om een tentoonstelling ging en niet een WK.

De wedstrijden op tv hadden me al kennis laten maken met Insigne, Cerci en Immobile, en het zag misschien allemaal heel aardig uit tegen ploegen als Catania of Cagliari, maar als het erop aan kwam kregen ze nauwelijks drie goede passen na elkaar voor mekaar. Het had allemaal iets van een Italiaan die Engels probeert te spreken en dat niet kan. Potsierlijk was en is het gedrag bij Juventus. Uitgeschakeld door Galatasaray, de tweede van Turkije en in de herkansing voor de Mickey Mouse Cup nog een keer eruit gegooid door Benfica, nadat ze een ronde ervoor door Howard Webb aan de benodige overwinning op Fiorentina waren geholpen, zijn ze ervan overtuigd dat ze in het rijtje Barcelona, Bayern München, Real Madrid thuis horen. De kranten komen aan superlatieven niet tekort, en de ex-draver Conte denkt van zichzelf dat hij aan het grootste project van de eeuw werkt.

Maar wat ze gisteren lieten zien ging verder dan mijn booste vermoeden, en ik had nog wel een stille hoop dat ze bij de laatste vier zouden komen. Costa Rica verraste met werkelijk heel groots spel. Ik heb dit tournooi nog geen ploeg gezien die zo makkelijk met korte one-touch passen uit de verdediging komt en met vijf zes tikjes de bal over de middellijn bij een aanvaller brengt, die er dan ook nog iets mee weet te doen.

Een dag later schreven de kranten dat een punt tegen Uruguay genoeg zal zijn. De Paus woont in Italië. Dan kun je verwachten dat iedereen in een wonder gelooft.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in WK 2014 en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s