Pepe

Ik kan me niet herinneren ooit groter idioot via de beeldbuis te zijn tegengekomen dan Pepe, nou, Maik Franz misschien, maar die was na de wedstrijd weer een en al berouw, en zei altijd dat hij niet wist wat over hem kwam zodra hij op het veld stapte. Maik en al die andere zuigers en zanikers hebben uiteindelijk nog iets menselijks. En met dit menselijks bedoel ik sociale intelligentie. Op Pepe kun je alle synoniemen en superlatieven van stom loslaten en ze blijven allemaal aan hem kleven. Zou er een fan bestaan die het cool vindt om op zijn Pepe’s door zijn neus een klodder snot in iemands kippensoep te laten vliegen? Heeft Pepe eigenlijk wel fans? Uit wat voor diepere gronden laten Mourinho, Ancelotti en hoe heten de vroegere trainers van Madrid hem meedoen? Zidane zit er naast. Zidane in alles de antipode van Pepe, wiens laatste actie een kopstoot op de borstkas van Materazzi was, in een WK-finale, en die daarmee zelfs aan waardigheid won, waarom ziet hij dat niet?

Ik weet het, de wereld weet het, alle spelers weten het en de scheidsrechters weten het, behalve aan Pepe schijnt het te ontgaan dat hij al een rode kaart op zak heeft voordat hij het veld betreedt. Doet hij mee omdat hij goede maatjes is met Ronaldo? Je ziet het wel eens bij hele mooie meisjes dat ze een lelijke iets grof gebouwde hartsvriendin hebben, als om aan te tonen dat ze niet alleen suikerzoet en plaatjesmooi zijn, maar ook ondoorgrondelijke karaktertrekken hebben. Of dat bij Ronaldo ook zo is? In ieder geval hadden zijn Portugese maten er behoorlijk de smoor over in dat het genetisch misbaksel meedeed. Je zag de duisternis van een wreed aspect van het koloniale verleden als een doemende schaduw over hun gelaat trekken. Pepe de brandschatter, folteraar, verkrachter, die uit pure lol de buik van een kind opensneed met zijn machete. En dan moet je het als ploeggenoot aanzien dat hij, borst vooruit en heersersblik met de bal aan de voet uit de zestien komt, op dat moment er vast van overtuigd is dat er geen betere meevoetballende stopper dan Pepe bestaat, en dat het weer niks wordt met een fatsoenlijke aanval opzetten. Wie heeft dan nog zin om te spelen.

Een penalty weggeven na Götze’s geslaagde Fred-val was een vorm van genade. De dwaas van het veld sturen een vorm van ultieme gerechtigheid, al was iedere andere speler na een dergelijk voorval er met een schrobbering vanaf gekomen: Pepe kreeg echter de rode kaart voor zijn hele carrière, het Portugees elftal een kans op eerherstel. Het beste dat zij nu kunnen doen is hem in een juten zak binden en bij een maakt niet uit welk vrachtschip aan boord smokkelen. Weg ermee.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in WK 2014 en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s