Vlaanderens mooiste

Jesper Skibby is hier meer dood dan levend de Koppenberg aan het beklimmen. Hij is als laatste overgebleven nadat hij samen met Ludo Schurgens na 25 km koers was  weggesprongen. Maximale voorsprong 19 minuten. Maar op de Koppenberg sterft hij duizend doden, het peloton zit binnen een minuut en er rijden nog twee wagens tussen hem en het peloton. Achter het stuur van de  de zilvergrijze BMW zit Jacques Martens, een ervaren man die dit werk al 25 jaar doet. Hij ziet Skibby voor zijn bumper zwabberen en beseft dat hij langs moet, in zijn spiegel ziet hij de gele auto van het Nieuwsblad, met Eddy Merckx achter het stuur.

Op dit moment begint het youtube filmpje, en het is ook op dat moment  dat de uitzending in de Nederlandse huiskamer begint. Heinze Bakker, nou, nou, nou, en Mart Smeets, oi, oi, oi, leveren commentaar.

Op het filmpje, en destijds in miljoenen huiskamers, zijn wij er getuige van hoe de BMW het achterwiel van Skibby aantikt in een poging hem in te halen. Skibby valt en in plaats dat de BMW wacht geeft deze nog eens gas, let op de gendarme die rechts voor de wagen dacht langs te kunnen lopen, deze wordt in de berm gedrukt.

Skibby ligt op de grond en heeft nog een voet in de toeclips vast. De BMW rijdt nu met het achterwiel over het achterwiel van de fiets en de fiets komt omhoog, met de voet van Skibby. De Deen schreeuwt het uit van de pijn en weet op tijd zijn voet los te wrikken voordat de wagen hier over kan rijden.

In de achtergrond zie je inmiddels een man met een rood jasje richting Skibby rennen, hij schreeuwt en zwaait met zijn armen richting de BMW. Deze lijkt even te stoppen maar rijdt dan verder, de onthutste Skibby op de grond achterlatend.

‘Oi, oi, oi’ sprak Mart Smeets.’ Nou, nou, nou, nou, nou’ sprak Heinze Bakker en, ‘Kijk nou eens’.

De man in het rode jasje staat intussen bij Skibby en pakt de fiets, hij probeert het verwrongen achterwiel eruit te halen en terwijl hij daarmee bezig is wordt hij bijna door Eddy Merckx van de sokken gereden. Als hij het achterwiel eruit heeft zegt hij wat tegen Skibby maar die lijkt er niets van te verstaan. Dan zet de man met het rode jasje het op een lopen met de fiets van Skibby, Skibby haakt aan en samen verdwijnen ze uit beeld.

Na 42 seconde arriveren de eerste achtervolgers de plek waar Skibby werd aangetikt, Bauer, Kelly en Vanderaerden. Later voegen zich nog 7 renners bij dit drietal, waaronder Claude Criquielion de kopman van de Hitachi ploeg. Achter hem had zijn ploeg de Koppenberg hermetisch afgesloten. Jan Wijnants zwenkt ineens uit naar links en laat zich daar vallen, zijn ploegmaat Rudy Dhaenens valt op hetzelfde moment in het midden. Een grote chaos is het gevolg en niemand kan meer langs.

Criquielion wint.

De man in het rode jasje was een vriend van de vader van Rolf Sörensen. Hij zag dat een landgenoot problemen had en bedacht zich geen moment. Hij had Jesper gewoon in het Deens toegesproken maar deze was te vermoeid om ook maar iets te begrijpen.

De Koppenberg zal het jaar daarna niet meer terug in het parkoers komen, pas in 2002 keerde deze weer terug. Het was de boekhouder Paul Hoffmann die als ontdekker van de berg in de boeken staat, hij woonde boven aan deze berg en schreef een brief naar de organisatie van de ronde. In 1994 pleegt hij zelfmoord.

Skibby is tegenwoordig werkzaam bij FC Kopenhagen, hij heeft nooit van iemand excuses gekregen. Eddy Merckx gaf zelfs Martens een compliment, met die actie had hij de koers gered.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s