Sam en Moos gaan samen naar Madrid

“Ti-lo,Ti-lo,Ti-lo,”

Al een paar dagen treedt Thilo Sarrazin in diverse praatprogramma’s op. Sarrazin spreekt zacht, valt niemand in de rede en formuleert zinnen die veel te lang zijn voor het vluchtige medium. Hij geeft de indruk niet op zijn plaats te zijn in deze programma’s. Zijn humor werkt te verfijnd tussen de slogans spuiende routiniers.

Van Sarrazin kan ik me nauwelijks voorstellen dat hij aan facebook doet tijdens zijn herdersuurtjes op kantoor. Voor kruiswoordpuzzelen is hij te intelligent, daarom heeft hij maar een boek geschreven. Of hij daartoe is aangemoedigd door de uitgeverij wordt nergens vermeld. Je zou het haast denken. Het aantal van hondervijftigduizend verkochte exemplaren binnen een week was enigszins voorspelbaar, net zoals de gratis reclame op TV en voorpagina’s.

Voor zover ik heb begrepen is de heftige controverse ontstaan uit Sarrazins bewering dat de moslimimmigranten minder intelligente genen hebben, of zoiets. Zijn tegenstanders zeggen dat deze bevolkingsgroep dom is vanwege de omstandigheden.

Zoals bij alles, kan ook voetbal hier opheldering brengen. Van links naar rechts speelt het elftal met spelers uit voetbaldynastiën. Ik mag U wijzen op Ayala, derde generatie stopper, zoon Cruijff en zoon Mulder, zoon Maldini, zoon Reyna … ehm, ehm… Veel vaders kregen natuurlijk ook dochters en klusten er in hun vrije tijd bij. Als de kindertjes van het vorige EK, die schatjes en dotjes met hun Oranje geverfde haren eenmaal uitgegroeid zijn.. Nu geldt hetzelfde natuurlijk ook voor de spelers wier omstandigheden optimaal waren. Ook in die eugenetische pot was het vroeger een zootje. De omstandigheden en het voetbal zijn tegenwoordig top. Er kan voorzichtig geconcludeerd worden dat in de loop der jaren vooral de genen van de omstanders behoorlijk veredeld zijn geraakt.

Dat brengt me bij Mourinho, die zich vanuit Madrid met de Sarrazineuse discussie bemoeit door te zeggen dat Sami Khedira en Mesit Özil zich niet bij de spelersgroep integreren. Is hij nu helemaal betoeterd uit Zuid Afrika terug gekomen? Sami en Mesit zijn godbetert twee voorbeeldmigrantenjeugdigen.

Daar moet Mourinho iets anders beoogd hebben. Zijn psychologische omwenteling aller waarden begint altijd met het integreren van een outsiderstatus bij zijn manschappen. Toen hij bij Porto was kon niemand hem, van Chelsea maakte hij een piratenschip; bij Inter speelde een stel commando’s en Mourinho zelf werd door alle Italianen minus de Interista’s verguisd.

Het ‘niemand houdt van ons’ zal niet werken bij Real Madrid. En ik geloof ook niet dat de koning zo’n zeikerige instelling toelaat. Ik heb zo mijn vermoedens dat die twee Duitsers zijn ingekocht voor de komische noot. Het niveau van de grappen moet wel zo zijn dat ook Cristiano Ronaldo ze kan begrijpen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in seizoen 2010-2011. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s