Legendarische wedstrijd

Een legendarische wedstrijd is het niet geworden, die WK finale. Al hadden we ‘m gewonnen, dan nog niet. Er zat simpelweg niet genoeg voetbal in het spel van Oranje.
De meest legendarische voetbalwedstrijd (voor mij persoonlijk) blijft hierdoor nog steeds het duel voor de KNVB beker tussen PSV en FC Wageningen in 1977, de grootste thuisnederlaag van PSV ooit.

Op die bewuste woensdagavond 21 december 1977 waagde ik voorzichtig een poging bij mijn ouders (destijds was ik 11 jaar) of ik alsjeblieft mocht opblijven om de samenvatting van de wedstrijd te zien. Dat mocht dus niet…
De volgende ochtend schoof ik aan bij het ontbijt en ik zag dat mijn vader de Volkskrant op mijn ontbijtbordje had gelegd. “Wageningen degradeert PSV: 1-6!”, luidde de kop. Het drong niet tot me door, of eigenlijk, ik las het met mijn slaperige kop verkeerd. Ik dacht in eerste instantie dat Wageningen genadeloos was ingemaakt en ik schoof onmiddellijk de krant opzij. Wilde m’n vader me nog even inwrijven dat FC Wageningen een onbeduidend provincieclubje was?
“Heb je het niet gelezen?”, vroeg mijn moeder. Toen ik haar aankeek zag ik hoe ze met een ingehouden glimlach zat te wachten op een reactie. Toen keek ik nog eens goed en las de kop én het intro van het stukje nog eens. Het duurde nog best lang voordat bij mij het kwartje viel: “Hebben ze gewonnen???”, riep ik uit.
Ik woonde in die tijd in Ede. Stadion de Wageningse berg was ongeveer 40 minuten fietsen van mijn huis verwijderd. Ik was dan ook al enkele keren naar een thuiswedstrijd geweest, iets wat ik 1 keer in de 14 dagen gelukkig van mijn zakgeld wel kon betalen. Een kaartje tot en met 12 jaar kostte slechts 2 gulden 50 zodat ik me in de rust ook nog wel een zakje chips van 50 cent kon veroorloven. Ach, het lukte me zelfs om tot mijn 16e levensjaar voor dit “kindertarief” naar binnen te komen totdat ik op een gegeven moment aan het loket gewezen werd op mijn brommerhelm die ik onder mijn arm hield toen ik om een “kaartje 12 jaar” vroeg…

Terug naar het ontbijt en de krant. Ik verslond werkelijk iedere letter van het wedstrijdverslag en kreeg derhalve geen hap meer door m’n keel. Volgens de krant had het ook makkelijk 1-12 kunnen worden terwijl trainer Kees Rijvers van PSV had verklaard dat z’n elftal wel degelijk in goede vorm verkeerde en er van onderschatting geen sprake was geweest: PSV was geklopt door een zeer gemotiveerd FC Wageningen dat ver boven zichzelf was uitgestegen. Toen ik het stukje wel 3 keer had gelezen ging ik naar boven en haalde mijn Wageningen das en mijn muts, beiden groen-wit en door m’n moeder gebreid, uit de kast. Vandaag MOEST ik van mezelf zoveel mogelijk groen-wit uitstralen. Ik had bovendien enkele klasgenootjes die voor Vitesse waren en ik wilde deze gelegenheid niet voorbij laten gaan om ze in te wrijven dat Wageningen toch echt veel beter was dan Vitesse.

Op internet vond ik gelukkig nog een wedstrijdverslag:
PSV – Wageningen 1-6
Eindhoven, woensdag 21 december 1977

“Op woensdagavond 21 december 1977 speelt Wageningen de meest gememoreerde, de meest spraakmakende en misschien wel de beste wedstrijd in haar betaald voetbalperiode. Die avond zorgt Wageningen voor een bekerstunt van de eerste orde. De groen-witten verpletteren het machtige PSV, de trotse ongeslagen lijstaanvoerder van de eredivisie en de latere landskampioen en winnaar van de UEFA-cup. Wageningen staat op dat moment slechts negende in de eerste divisie. PSV heeft in de eerste 18 competitiewedstrijden nog maar 8 tegendoelpunten geïncasseerd.

De sensatie kondigde zich al aan 72 seconden na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Jan Beck. Wageningen neemt op de helft van PSV een vrije trap. Cees van de Berg neemt de vrije trap onverwacht snel. Met z’n linkerbeen raakt hij de bal vol op de wreef en met een gemeen stuitje gaat de bal langs doelman van Beveren in de rechterhoek (0-1). In de 20e minuut maait Ernie Brandts weer over de bal heen. Door deze misser krijgt Bish een vrij veld voor zich. Afspelen is onmogelijk en daarom lost Bish vanaf de rand van het strafschopgebied een schot. Van Beveren duikt tevergeefs naar de bal (0-2). Wageningen legt voor de verdediging van PSV nauwelijks te volgen aanvalspatronen op de mat. De verdediging van Wageningen staat als een huis en doelman Suvee groeit naar grote hoogte.

Na een half uur wordt de sensatie compleet. Vanaf de linkervleugel geeft Bram Braam een afgemeten voorzet op het hoofd van Jan Menting, die temidden van Ernie Brandts en Adrie van Kraaij de bal weet in te koppen in de hoek waar Jan van Beveren de bal niet verwacht (0-3). Vervolgens krijgt Jan Menting het op zijn heupen. In de 38e minuut snelt de Wageninger met een onstuitbare rush door de PSV-defensie en opnieuw is Van Beveren een geslagen man (0-4). In de slotfase van de eerste helft overklast Wageningen de Eindhovenaren volledig en missen de aanvallers zelfs nog twee dotten van kansen.

In de tweede helft krijgt Wageningen in de eerste tien minuten nog twee uitstekende kansen, maar Van Beveren toonde zijn klasse op van dichtbij ingeschoten ballen van Bram Braam en Jan Menting.
Hierna komt PSV meer voor het doel van Wageningen. Het duurt tot de 67e minuut, voordat de eer wordt gered. Na een voorzet van René van de Kerkhof schiet Willy van der Kuijlen hard raak (1-4). Verder laat Wageningen het niet komen. Nauwelijks drie minuten later stelt het orde op zaken. Stanley Bish levert na schitterend werk van Cees van de Berg en Jan van Osenbruggen de voorzet af, waaruit Gerdo Hazelhekke raak knalt (1-5). Vijf minuten later wordt de afgang voor PSV compleet. Ernie Brandts schuift de bal pardoes in de voeten van Jan Menting, die iedereen zijn hielen laat zien. Met een strak schot geeft de snelle spits Jan van Beveren geen kans en bekroont zo zijn sterke optreden met zijn derde doelpunt (1-6). Het laatste kwartier stelde PSV alles in het werk om de stand een wat dragelijker aanzien te geven. Harrie Suvee verricht een aantal fraaie reddingen. De wedstrijd verloopt in een goede sfeer. Slechts 34 overtredingen. PSV gaat 20 maal in de fout en Wageningen 14 maal.

Na afloop van de wedstrijd gaat trainer Körver op de schouders van de spelers en worden de enkele honderden Wageningen-supporters op de tribune bedankt door de spelers.”

In de dagen na de wedstrijd baalde ik ontzettend dat ik de beelden van de wedstrijd niet had gezien. Zelfs enkele van mijn “Vitesse-vriendjes” hadden het wél gezien. Vier weken later werd ik door 1 van die vriendjes getipt: Hans was met z’n moeder naar de huishoudbeurs in Ede geweest en FC Wageningen bleek daar ook een standje te hebben. Op een televisiescherm werden daar de beelden van de bewuste wedstrijd vertoond. Na enig aandringen kreeg ik van pa en ma een voorschot op mijn zakgeld en kon ik zodoende voor 7,50 (3 maal zoveel als een toegangsbewijs voor Wageningen kostte!) een entreekaartje voor de huishoudbeurs kopen. Ik heb die middag de wedstrijdsamenvatting wel 10 keer gezien. Het is (in mijn geheugen) nog steeds de allermooiste voetbalwedstrijd die ik ooit heb gezien. Wageningen speelde magisch voetbal: Vrijwel alles lukte ze en ik kon ze alleen verwijten dat ze in de afwerking het nogal eens lieten liggen. Enkele dotten van kansen werden gemist: Het had inderdaad net zo goed 1-12 kunnen worden!

PSV werd dat jaar ongeslagen kampioen van de eredivisie en won ook nog eens de Uefa-cup. En Wageningen? Wageningen eindigde dat jaar als derde (van de vier ploegen) in de nacompetitie.

Het seizoen 1991 – 1992 werd het laatste seizoen voor FC Wageningen. De club had een belastingschuld van 250.000 gulden. Door een actie van supporters kon 100.000 gulden van deze schuld worden ingelost. De KNVB wilde echter het aantal clubs in de eerste divisie terugbrengen en toen ook de gemeente Wageningen niet wilde bijspringen zag men in Zeist hun kans schoon om Wageningen uit de competitie te halen.
Het stadion van Wageningen (het allermooiste stadion van Nederland) bestaat nog steeds. Het mocht al die jaren niet gesloopt worden omdat het in een natuurgebied ligt. Jarenlang is de grasmat nog in tiptop conditie gehouden door de terreinknecht. Deze man heeft er nog jarenlang in geloofd dat Wageningen zou terugkeren. Zo’n 10 jaar geleden heeft het stadion een opknapbeurt gekregen: Een aantal vrijwilligers had een stichting opgericht en zodoende was men in staat om de tribunes (waar de bomen al doorheen groeiden) weer op te knappen. Wie toevallig eens in de buurt is moet écht even stoppen om een kijkje te nemen. Er zijn enkele plekken waar een gat in het hek zit…

De beelden van die memorabele wedstrijd heb ik helaas nooit meer terug kunnen vinden op internet. Maar zojuist, na het schrijven van dit stukje, heb ik toch weer eens even gezocht op YouTube. En ditmaal met resultaat! Afgelopen April heeft iemand wat beelden op YouTube gezet en ik heb de fragmenten van de wedstrijd tegen PSV er uit gehaald. Een ander fragment, van de broertjes vd Kerkhof, heb ik ervoor geplakt en ik heb er ook nog een stukje achtergeplakt van een reunie-wedstrijd die een aantal jaren na het verdwijnen van FC Wageningen plaatsvond op de berg. Daarin is dezelfde Jan(tje) Menting (die 3 keer scoorde tegen PSV) te zien. Die laatste beelden van Jan Menting zeggen alles: “Dit kan toch niet!”.
De beelden(het geluid van de wedstrijdbeelden is niet best: de maker van het filmpje vond het nodig om er wat muziek onder te zetten…):

Steve Warson

Over stevewarson

Nog even niets te melden
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

7 reacties op Legendarische wedstrijd

  1. De wedstrijd verliep in een goede sfeer…Slecht 34 overtredingen… Het Nederlandse Elftal maakte in 120 minuten finale 19 overtredingen….

    http://www.telegraaf.nl/telesport/wk2010/livewidget/livewidget64/

    Een overtreding zou ik ook graag maken, en dat is door een gat in het hek het stadion betreden. Bomen die door de tribunes groeien; ik vind dat naamplaatjes op die bomen moeten worden geschroefd.

    Like

    • marcel zegt:

      De bomen zijn dus alweer weggehaald. Een expeditie via een gat in het hek kan ik van harte aanbevelen, dus mocht je ooit eens in de buurt zijn…

      Mag ik je trouwens bij deze hartelijk bedanken voor de bijdragen aan het blog de afgelopen weken? We mogen er dan geen landelijke bekendheid mee gekregen hebben, toch ben ik van mening dat er een fraaie verzameling verhalen is geplaatst waar we met een goed gevoel op terug mogen kijken.

      Groet!

      Marcel

      Like

      • Marcel, die uitnodiging houd ik in gedachten. Bedankt!

        Sjef en ik hadden het al over de onoverkomelijke ‘en nu?’ vraag.

        Ik heb er enorm plezier aan beleefd eindeljk weer eens in mijn eigen taal te schtijven. Van mij mag het verder gaan. Een idee voor een nieuw stuk wacht op zijn afronding.

        Tot dan,

        Rinus

        Like

  2. Sjef zegt:

    Ook ik ben bezig met een stukje maar ik ben er nog niet over uit of het het niveau van een opstel zal overschrijden. Maar ach, who gives a fuck?
    Gr Sjef

    Like

  3. Mabel zegt:

    Als ik weer eens in Ede ben, zal ik opi ´s vragen in plaats van een wandeling door het bos, naar het stadion te gaan!

    Like

  4. jme zegt:

    Sterk verhaal!

    Ik heb ooit ergens deze foto geplaatst:

    [IMG]http://i50.tinypic.com/k02dmg.jpg[/IMG]

    Heb er ook als onderschrift:”het blijft hier lang leeg”bij gezet. Tot mijn stomme verbazing wordt hier komend seizoen weer betaald voetbal gespeeld. Gelukkig wel met punten aftrek. Maar het lijkt wel als of er van sommige dingen geen afscheid mag nemen.

    Like

  5. koert zegt:

    prachtig verhaal Broertje! Nooit geweten dat je daarvoor speciaal naar de huishoudbeurs bent geweest. Volgens mij heeft het desbetreffende krantenartikel nog eeuwen op een of nader prikbord (of opgeplakt op de achterkant van de opgeklapte treinbaan) gefigureerd. Ik woonde toen net op kamers in Nijmegen en bezocht dus de groenwitten niet meer, heb dat jaren gedaan met mij beste maat toen, Bernie Romein, inderdaad nog met stoppels op de kin voor een kinderkaartje op de grote staantribune. Jarenlang gezien hoe Wageningen het meest profiteerde van de uitvinding van haar voorzitter, ene de Wit, om dmv de nacompetitie nog vaak spannende wedstijden te spelen na afloop van de reguliere competitie, waarbij Wageningen als de Veluwse variant van de heen en weer wel eens een seizoentje eredivisie speelde. Uitgerekend dat seizoen kon ik nooit naar thuiswedstrijden omdat ik een baantje had: afwasser in het busrestaurant van Wageningen. (daarmee wel mijn eerste vakantie bij elkaar verdiend)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s