Tekens en Orakels

Vanmorgen legde ik twee vlaggen op het gras. Op een ervan ontbeet Barbara, op de andere ik. De twee vlaggen waren van Nederland en Spanje. We gebruikten beide het tafelzilver dat als oorlogsbuit in de familie is gekomen. Na het ontbijt lieten we met opzet etensresten achter. En zie, een kolonne mieren stevende regelrecht op het Nederlandse laken af en sleepte het goudkuipje kaas weg. Tegelijkertijd landde een ekster op het Spaanse tafellaken en stal een zilveren theelepel. Goud voor Nederland en zilver voor Spanje, zoveel was duidelijk.

Bijgeloof ontstaat uit twijfel. Die kwam toen ik hoorde van de zonsverduistering vandaag. Deze is alleen op de Paaseilanden te zien. En waren die niet ontdekt door een Nederlander? Jawel, door Sjaak Roggeveen. Zon is vreugde, verduistering betekent geen vreugde.

Roggeveen publiceerde ‘De val van ’s werelds afgod.’ Wat betekent dat? Sterft Blatter vijf minuten voor de bekeruitreiking? Of…?

Een laatste orakel nam alle twijfel weg. De Tour de France zorgde ervoor. Een Spanjaard in oranje shirt, net zoals de inktvis, en een Luxemburger stevenen op de finish af. De Spanjaard dreigt te winnen, maar verzaakt een meter voor de finish: hij denkt dat hij er al is. De Luxemburger schiet hem voorbij en wint. De vlag van Luxemburg en die van Nederland zijn identiek.

Na deze twee komt niet Contador over de streep, dat had gekund, maar Geesink.

Zo, nu nog even afsluitfeestellende doorstaan en dan bibberen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in WK 2010. Bookmark de permalink .

Een reactie op Tekens en Orakels

 1. Even een commentaar op mezelf, de dag na de finale.

  De korte weergave van de twee wielrenners op weg naar de finish klnkt als een mop die op een verjaardag wordt verteld, die je eigenlijk niet wilde bezoeken.

  Her juiste orakel school natuurlijk in de zonsverduistering. Dat is sinds mensenheugnis zo. Dat met de genoemde publicatie een extra voetnoot wordt geleverd is opmerkelijk. Misschien heeft men binnen het Nederlans taalgebied te weinig beseft hoe het Nederlandse voetbal in het buitenland geroemd, ja zelfs werd verafgod. De kritiek op het spel is, draagt ook de teleurstelling over het einde van een mythe in zich.

  Als Robben een Ajacied van de oude school was geweest, dan had hij die bal over Cassilas gestift Niet dat dit iets had veranderd aan het uiteindelijke resultaat. Webb had beslist een weg gevonden de Spanjaarden aan de zege te helpen.

  De interesses zijn te groot voor de FIFA. Het zal niet lang meer duren dat champions league wedstrijden met Barcelons en al zijn wereldkampioenen plus Messi via telefoon, e-books, computer en waar dan ook te volgen zullen zijn. Dat geeft weer ruimte voor nieuwe contracten.

  Sorry.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s