De Lange Weg naar de Volgende Ronde, deel 4

Eigenlijk moest dit stuk de titel ‘Oproep tot Openbarende Geweldpleging’ dragen, en het begon dan als volgt: ” Een spook waart rond in de voetbalstadions; het is het spook van de geluidsman.” Misschien herinnert U zich nog de Europa Cup Finale in Madrid van de vorige maand? Direct na het fluitsignaal werd de juichuitbarsting van de Interisten overstemd door een aanzwellende New Age dreun.

Het zal ook direct na het fluitsignaal op 11 Juli geschieden. In dit geval zal het aantal supporters voor wie het eindsignaal als een heuse bevrijding komt, uiterst gering zijn. Het WK trekt nu eenmaal youtube- en facebookjunkies aan, die zich als hulpverleners op een kostuumparty voor geestesgestoorden gedragen, en met een schuin oog op de reuzeschermen de wedstrijd volgen.

De audioterreur maakte ik voor het eerst mee in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Ik weet niet meer of het voorafgaand aan de wedstrijd tegen Feijenoord of Real Madrid was, dat het volume zo idioot hard was opengedraaid dat normale tribuneconversatie onmogelijk was, tenzij je je buurman een tinnitus wilde bezorgen door nog harder in zijn oor te schreeuwen. De hele eerste helft was het muisstil in het stadion. Het publiek was murw gebeukt.

Goed voorbeeld doet volgen. Daarom was het plein in Aveiro ook met TV-Scherm en een audio-installatie ingericht. Toen Nederland tegen Kameroen speelde was er zowel op plein in Aveiro als op veld in Zuid – Afrika nog niets aan de hand, behalve dat het bijna griezelig was te zien hoe Nederland een doelpunt kon maken, zodra de spelers dachten dat het nodig was.

Een dag later togen vlag- en bandierdragers naar de plaats, van waar tot aan de aanvang van de wedstrijd het gedreun klonk. En in de rust weer. En in de eerste minuten na de aanvang van de tweede helft weer. En na de wedstrijd weer. Daartussen lette ik met speciale aandacht op Ronaldo. (Gisteren tegen Spanje bevestigde hij eens te meer wat voor een enorme droplul hij is.) Ik wilde dat Portugal won. Ik ben geen fan van Brazilië. De spelers vonden het in ieder geval heerlijk om met elkaar te ravotten. Lucio deed niet liever dan heel hard met Ronaldo mee hollen om zich op het laatste moment voor de bal te kunnen werpen. De wedstrijd hield het midden tussen strandbal, inclusief achter de bikinimeiden aanrennen en in het water gooien, en een pyjamaparty die met kussengevechten tussen de dwarrelende eendeveren eindigt.

Ik had het over een oproep tot openbarende geweldpleging. Ik pleit er voor om de geluidsverantwoordelijken …ach nee, laat hen met rust, maar… jonge revolutionairen! alsjeblieft, please!, zoek de weg naar de electriciteitskast, trek de stekker uit het stopcontact, hak de kabels door, gooi molotovcocktails naar de luidsprekers, bewerk de audio-apparatuur met een bijl. Start een guerilla. Breek in des nachts. Vernietigt!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in WK 2010. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s