De Lange Weg naar de Volgende Ronde, deel 2

Dit wereldkampioenschap is een beetje zoals mijn digitale brievenbus. De post die ik krijg is na een paar dagen naar de tweede pagina verdwenen en zinkt dan langzaam weg in het datamoeras. Ergens in de ruimte tussen dampkring en maankrans cirkelt een groeiende schrothoop moeizaam om de aarde. Al die vergeten mails en websites, waartoe ook deze spoedig zal behoren, zullen in de komende decennia desintegreren, terugkeren vanwege een raar soort zwaartekracht en bezit nemen van weet ik wat voor een iDing. Dat kan lollige momenten opleveren. Tegen die tijd bestaan er beslist iSkasten die je voor rot schelden of dwingend moralistisch bezwaar maken tegen je voornemen de deur te openen en een kuipje yoghurt te nemen.

Toen ik dus uit Bilbao na een busreis door rots- en zandlandschap en twee dorpen per uur in Madrid aankwam, en goed en wel de begroeting had afgerond vroeg ik mijn gastheer, die voetbal haat, of hij de televisie kon aanzetten. Dat kon hij. Hij bemerkte toen pas dat zijn afstandbediener een signaal uitzond dat eerst een reis om de wereld maakte voordat het de televisie bereikte. Na ongeveer 17 van deze aardrondingen, werd de zender met de wedstrijd Engeland-Slovenië (die is werkelijk gespeeld) gevonden. Ik zag dat het 1-0 was, en een duel bij de cornervlag. Voordat ik goed en wel zat, ja ik blief wel een bier, en ik goedgemutst naar E. mijn gastheer keek bij het aannemen van het blikje San Miguel, omdat het gewoonweg grof is om dat biertje in een uitgestoken hand te laten drukken, in dat moment van onachtzaamheid dus, was de wedstrijd weer verdwenen en pronkte een klein bericht op het scherm waarin te lezen viel dat je moest dokken om deze wedstrijd verder te mogen volgen. E. spuwde vraagtekens en zapte nog een paar keer de wereld rond. We strandden bij beelden van vogels in de Sahel. Waar ze ongetwijfeld wel deze wedstrijd konden volgen.

De avond in de volkse wijk Lavapiès met allemaal café’s en restaurants en mensen op straat, maar n e r g e n s  e e n  t e l e v i s i e  o p  d e  s t o e p, stond ik buiten heel erg veel en nog niet genoeg bij te praten met grote vriend D. en viel ik hem voortdurend in de rede om de stand bij Duitsland – Ghana te horen. Ook daar was het dus 1-0. Dat bleef het, volgens de telefoon.

Een eerste bewijs van volgende ronde mocht ik in Porto beleven. Daar zag ik in een Indiaas restaurant Uruguay van …hè van wie ook weer, winnen. Ik keek met verbazing naar Suarez, een geweldige speler met heel erg vreemde oren, maar wat nog het markantste is aan hem, is de grote doorzichtige snottebel die niet aan zijn neus hangt.

Uruguay, ieder WK ben ik weer blij dat ze erbij zijn, en wil ik dat ze winnen. Dat is heel raar en ondefinieerbaar, en, alweer verrast, ik hoorde met genoegen dat mijn Portoraanse gastheer F. en zijn vrouw ook Uruguayfan waren. Gevraagd naar de redenen…hij wist het niet, maar het ging heel ver terug, naar tijden van Francescoli (Ruben Sosa kende hij niet, had hij hoogstwaarschijnlijk uit zijn herinnering verdrongen…en dat pleit voor hem). Hij had het over een klein mysterieus land, de kleur blauw van het shirt natuurlijk, de hardheid van de verdedigers (en hier glommen zijn ogen). Ik weet het ook niet. Het moet iets met (ik herhaal nu met andere woorden wat F.al zei, want zo gaat dat in een gesprek aan tafel met goede wijn) verlangen te maken hebben dat in zeemansliederen wordt bezongen, iets duisters en zwoels tegelijk, en zeker iets waarin niets van de ons bekende wereld in wordt terugherkend. Portugezen en Nederlanders hebben meer gemeen, dan U denkt.

(wordt vervolgd)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in WK 2010. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s