Knipoog

Volgens mij begon het al toen ik Dirk Kuyt het Wilhelmus hoorde zingen, hard en vals. De irritatie die waarschijnlijk onderhuids aanwezig was kwam ineens naar boven.  Het schijnt dat sommige mensen een beetje Kuytmoe zijn. Zijn gebaartjes, maniertjes en zijn immer correcte uitspraken maken dat mensen het wel een beetje hebben gehad met Dirk de dwaze draver. Nu Robben nog niet helemaal fit is mag hij op rechts zijn vijf longen leeg rennen. Je kent dat werk wel, op de achterlijn het onkruid wieden, op het middenveld schoffelen, links en rechts wat plantjes zetten en voor de zegekrans een paar mooie rozen plukken. Pas wel op voor de doorns mevrouw, goed schuin afsnijden en in lauwwarm water zetten met een scheutje seven up. Bij Dirk krijg je de volledige service.                 Het was volgens mij Jan van Halst die de kijkers erop wees dat Dirk veel loopt en vooral veel in de weg loopt. Steeds als Bommel of Sneijder op Van persie wilden inpassen kwam Kuyt in zijn bestelwagentje aangescheurd om de bal op te pikken. “Geef maar hier jongens ik moet toch die kant uit dan kan ik deze ook gelijk meenemen. Nee, nee, geen dank, het is geen moeite” En weg is Dirk om een bosje bloemen bij mevrouw Jansen van vier hoog te bezorgen. Ze was al zo bedlegerig en hij zou dan meteen de dagelijkse boodschappen voor haar meenemen.

De tv gleed verder over de koppen van Oranje en was aanbeland bij het zwijgzame gedeelte van Oranje, de eerste vijf zes spelers zongen nog mee maar de overige spelers keken strak voor zich uit. Het kan ook zijn dat de muziek inmiddels tot het tweede couplet was gevorderd en dat onze internationals de tekst na het eerste couplet nog niet machtig zijn. Boulahrouz verscheen in beeld en hij knipoogde in de camera. En even was ik mijn irritatie kwijt, ik was inderdaad een beetje bezorgd over de vervanger van van der Wiel. Khalid was toch een onzekere factor, weinig gespeeld en minder talentvol. Vroeger bij Palemig hadden wij eenzelfde soort speler; Wiel Ritzen. Wiel kwam van het kamp en had een beetje een woest uiterlijk, bovendien had hij een baard. Vanwege deze talenten mocht hij bij ons voorstopper spelen. Zijn taak was het om de spits uit te schakelen en de bal zo snel mogelijk bij een medespeler in te leveren. Hij had geen lange bal, geen techniek en geen spelinzicht. Hij had wel een paar benen die hij kon uitschuiven. Steeds als ik Boulahrouz zie voetballen moet ik aan Wiel Ritzen denken. Misschien begrijp je nu waarom ik een beetje ongerust was. Maar het knipoogje stelde mij gerust, Khalid wist van mijn zorgen en ik hoefde mij nergens ongerust over te maken.                                      Na Bouhlarouz verscheen Sneijder in beeld, en ook hij knipoogde in de camera. Op dat moment was mijn irritatie weer volop aanwezig en ik besefte dat dit niet meer weg zou gaan. Ik wist nu ook waar het vandaan kwam. Voor de wedstrijd stond Wesley uitgebreid met Eto’o bij te praten en een beetje te dollen. Dat dit voor het oog van de camera was en dus ook voor het oog van de wereld is nu eenmaal niet te voorkomen maar ik had het vermoeden dat Wesley zich daar heel erg van bewust was. Zijn lichaamshouding was in vergelijking met die van Eto’o als van een toneelspeler, weidse gebaren en extravert gedrag. En dit bevestigde mijn vermoeden, Nederland nam het duel tegen Kameroen te lichtvaardig op. Het duel werd als een oefenduel gezien. Maar tijdens het duel kwam er nog meer naar boven, te veel spelers waren met een persoonlijk agenda bezig. Zo was daar het geval van Persie, hij moest wedstrijdritme opdoen en het zou mooi zijn als hij een doelpuntje mee kon pikken. Het was ontroerend om te zien hoe Robin door zijn medespelers in staat werd gesteld om ritme op te doen en hoe men trachtte hem in stelling te brengen. Zelfs Dirk had zijn bestelwagentje thuis gelaten. Maar er was meer. Van der Vaart moet zich nog steeds bewijzen en werkte zich drie slagen in de rondte. De Jong speelde heel opzichtig met de handrem en durfde geen tackle meer aan te gaan. En achterin had men een vrije dag genomen. De concentratie was helemaal weg en regelmatig vielen er gaten. Alleen Boulahrouz maakte het knipoogje waar, hij speelde heel sober en deed zijn werk naar behoren.

Ik ben bang dat Nederland helemaal niet in het toernooi zit. Men is te veel bezig met onderlinge sfeer, goede verstandhouding, mooie uitgebalanceerde groep, geleerd van twee jaar geleden en het toernooi gaat nu pas beginnen. Fout! Het toernooi is reeds begonnen en ieder land is bij het tweede hoofdstuk aanbeland, daar waar Nederland nog met het voorwoord bezig is. Wij moeten nu tegen de Slowaken en die zitten vol moraal. Na een zwakke start werd men thuis afgeslacht door de pers. De Slowaken hadden hun gemeenschappelijke vijand, het conflictmodel als basis voor hun succes tegen Italië. Hier wordt Nederland van alle kanten gepamperd en is er niemand die zijn vraagtekens zet bij het trage spel van Oranje. Slowakije is de vervelendste tegenstander die Oranje op dit moment kan treffen; geen grote geschiedenis of namen die de motivatie kunnen bevorderen. Bovendien hoeven zij niets meer te bewijzen want hun toernooi is al geslaagd een nederlaag tegen het grote Holland is geen schande. De Slowaken kunnen vrijuit voetballen en zitten bovendien in een flow. Nederland is de favoriet en zal het spel moeten maken. Het zal verdomde lastig worden maandag.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in WK 2010. Bookmark de permalink .

5 reacties op Knipoog

 1. Sjef, jij hebt Wiel Ritzen van nabij meegemaakt, omdat je laatste man speelde. Misschien kun je je ook herinneren, dat we niet altijd met twaalf man stonden. Wiel deed mee, omdat hij gewoon een ontzettend aardige kerel was. Voetballend geen grootheid, zelfs niet voor Palemig drie begrippen, maar af en toe schoof hij zijn been op het goede moment uit. Eigenlijk speelde jij gewoon voorstopper erbij, en holde ik heel veel heen en weer op het middenveld om gaten voor Karel Bremen te dichten. Zodoende hielden we Wiel heel goed overeind, en kon hij meedoen, omdat hij graag wilde, en op geen enkele andere plaats had kunnen staan.

  dat elftal met Lex, Tonny, broer Bremen, Pietje Dokter, Hans Keulen was zo slecht nog niet. Werden we niet bijna kampioen?

  Like

 2. apropos, Jan van Halst, dat is toch een aardige mijnheer die je gelooft, als hij je een verzekeringspolis wil verkopen… maar iemand die er kijk op heeft? Ik denk eerder dat hij aan zijn eigen snurk-en-geeuwvoetbal wordt herinnerd. Jan van Halst bij Ajax…dat was een van de bewijzen dat het daar voorgoed was afgelopen met de magie.

  Like

  • Sjef zegt:

   Helaas Rinus, ik ben inmiddels op die leeftijd aanbeland dat ik seizoenen en elftallen door elkaar haal. Ik weet wel nog dat wij Jos van Haaften op doel hadden en dat wij hem op de zondagochtend regelmatig uit bed moesten halen omdat hij op zaterdagavond weer had doorgehaald. Speelde Jantje Veldman dat seizoen niet ook bij ons mee? Hij is volgens mij later bodyguard geworden van een plaatselijke crimineel die voor café Italiaander doorzeefd werd door een paar Joegoslaven op een brommer. Hij voetbalde toen al als een bodyguard, geblokt hard vooruit rennen op korte beentjes, niemand die het in zijn hoofd haalde deze tweedeurs kleerkast een voet dwars te zetten.

   Wat Jan van Halst betreft; de BBC heeft Davids en Seedorf, RTL heeft Sylvie van der Vaart en wij hebben Youri Mulder en Jan van Halst. Jan doet voor de NOS spelsituaties op een soort iPad, het ziet heel leuk uit met rode en gele cirkeltjes om de poppetjes en rode pijltjes die de bal en speler de weg wijzen. Hij is hier heel bedreven in en laat met twee rode pijltjes die elkaar kruisen duidelijk zien dat Kuyt weer eens langs komt sjezen terwijl het einde van een pijl uitkomt bij van Persie die eenzaam in een geel cirkeltje hopeloos op een bal wacht. Ook laat Jan zien dat Bommel regelmatig zo’n pijl weet te doorkruisen maar dan was de bal onderweg naar een rood cirkeltje.
   Bij de bieb mag Davids in gebrekkig Engels vertellen dat het allemaal bad was en niet sparkling en Sylvie mag op RTL met haar Raf over zijn baard praten en viel liebling en tschüs zeggen. Nah, dan maar van Halst met zijn iPad en dan nemen wij Youri er maar bij.

   Like

 3. Jantje Veldman, inderdaad. Ik dacht eerst dat je het over een andere Jantje had, ook tweedeuren, maar die voetbalde op het eerste. Er waren toen heel wat Jantjes. Maar korte beentjes had ie niet, daar haal je stripfiguur jerommeke en Jtje.V. door elkaar. ik ben blij dat hij net weer niet zo’n goede bodyguard was, om ipv zijn criminele baas doorzeefd te worden.

  Wat de TV.commentaren aangaat, vraag ik me af wat je jezelf aandoet. Youri Mulder, die in zijn het-is-allemaal-niks geprietpraat zwelgt, en dat met zo’n raar accent uitspreekt, dat je denkt dat hij ieder moment van zichzelf over zijn nek gaat. Felix Magath heeft dat heel goed gezien toen hij bij Schalke kwam en schrapte hem van de loonlijst.

  Waarom schakel je niet naar Duitsland? Op ARD lopen de laatste afleveringen van Delling&Netzer. Die herinneren af en toe aan Laurel & Hardy. Netzer was de eerste wedstrijden behoorlijk geirriteerd door de vuvuzela, en reageerde zijn ongenoegen af op het spel van de Zuid-Afrikanen. Ze kunnen niks, was zijn bitsig commentaar.

  Op ZDF is Ollie Kahn, die nu hij doelman in ruste is, meer als een elderly goalkeeper werkt, ongetwijfeld van een mediatrainer praten heeft geleerd, en in niets meer aan de brulaap op het veld herinnert.

  Jurgen Klopp bij de Duitse RTL speelt een beetje met zijn populariteit, maar volgens mij is zijn enthousiasme echt. Als je kijkt wat hij met Dortmund heeft gepresteerd, moet je toegeven dat hij er niet alleen kijk op heeft, maar ook een enorme motivator is.

  Like

  • Sjef zegt:

   Ik weet welke andere Jan je bedoelt, was het niet van Laar? Rechtsback op het eerste, hield zich achterin met slidings staande, en natuurlijk met die enorme bierkegel die hij iedere zondagmiddag had. Deze smoorde de dadendrang van zijn opponent.

   Maak je maar niet te druk over mijn voorkeur voor commentatoren. Het is buiten zo’n prachtig weer dat ik echt niet een uur voor of na de wedstrijd voor de buis ga hangen. Ik schakel vlak voor de wedstrijd in en tijdens de rust zap ik naar de Belg. Zij hebben Zjelko Petrovic en Johan ‘kabouter plop’ Boskamp als de experts uitgenodigd. Een komischer duo kun je toch niet bedenken? En het mooie is dat ik ze beide niet kan verstaan, Zjelko die tettert er maar vlijtig op los en Plop blaft er af en toe wat tussendoor. Maar zo hoef ik niet te luisteren en mogen mijn huisgenoten fijn door elkaar praten zonder dat ik om stilte verzoek omdat ik toch echt de mening van Zjelko wil horen. Woeha!

   Ik vind het wel knap dat jij na al die Wörter zum Sontag, Leute von der Shiloh Ranch, Rauchende Colts “Hey du Pfeiffe, komm hier dan schieß ich dich über den Haufen”, Der Alte, Derrick ” Harry hol mir mal den Wagen”, cake en thee op zondag bij de Schlagerparade nog altijd naar de Duitse zenders kan kijken zonder er iets aan over te houden. Bij mij zijn al deze zenders naar de diepste krochten van de tv verbannen. Ik betwijfel zelfs of RTL uit Duitsland hier nog wel te ontvangen is.
   Nee, laat mij het maar met de Hollanders doen. Dat scheldt makkelijker.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s