Tuinen wij er weer in?

“Zijn wij er dan toch nog ingetuind.” Het zinnetje blijft mij de hele tijd door mijn kop spoken. Koen Verhoef sprak de inmiddels legendarisch geworden woorden uit nadat Gerd Müller 2-1 op het scorebord liet noteren. “Zijn wij er dan toch nog ingetuind.” Hierna ben ik er vrijwel op elk kampioenschap steeds opnieuw weer ingetuind. De WK’s in Argentinië, Italië, Frankrijk, het EK in Zweden en in eigen land, wij hoefden slechts de beker op te halen.

En nu begin ik weer langzaam in het onmogelijke te geloven. Nederland heeft nog niets laten zien in Afrika, voor de neutrale toeschouwer spelen wij ontzettend saai, wij geven weinig weg maar zelf weten wij weinig kansen te creëren. Wij spelen op z’n Duits terwijl de Duitsers op z’n Nederlands spelen. Ga maar na, een penalty missen, zelfs met tien man beter zijn en niet scoren in de laatste minuut. Maar bij de Duitsers zit geen splijtzwam, ze zullen niet door conflicten uiteen vallen en hun mentaliteit zal er voor zorgen dat ze niet arrogant gaan worden. Kortom de Nederlandse valkuilen zullen onze oosterburen weten te omzeilen. Duitsland gaat ver komen.

Maar Nederland gaat in de finale komen, ik heb het gevoel dat Nederland in de finale gaat komen. Het Argentijns elftal heeft een zwakkere verdediging dan Nederland en toch rekent iedereen Argentinië tot de favorieten, waarom? Omdat zij Messi hebben? Wij hebben Robben. Met Robben krijgt Nederland in de achtste finale een nieuwe impuls en zullen van Persie en Sneijder meer ruimte gaan krijgen. Wij moeten alleen niet de fout maken die de Argentijnen in de eerste wedstrijd maakten, alle ballen op Messi. De Argentijnen voetbalden alsof ze over de wolmarkt van Kingsbridge liepen. Iedereen bood zijn wol aan meesterwever Messi aan in de hoop dat hij er een prachtige scharlaken rode mantel van zou weven zoals alleen de grote meesters dat kunnen. Maar men vergat de wol te wassen of te verven en de meesterwever kon het ook niet alleen. Bij de tweede wedstrijd had men meer weefgetouwen opgezet en hun beste wevers erachter geplaatst. Het wol werd nu correct aangeleverd en Messi kon nu in alle rust aan zijn meesterwerk beginnen.

Was ik er toch bijna ingetuind. Ik heb gisteren Brazilië zien spelen, en zij speelden zoals Oranje zou moeten spelen; geduldig rondspelen, de tegenstander een beetje in slaap sussen en dan bliksemsnel met korte flitsende combinaties toeslaan. Brazilië speelt het spelletje al jaren op deze manier en zijn er meer bedreven in dan de Nederlanders, bovendien hebben ze een betere achterhoede en een betere keeper.

Ik denk dat van Marwijk ook beseft dat Brazilië Nederland in de kwartfinale de sleutelwedstrijd zal worden, en het zou mij niets verbazen als de complete groep al weken naar die wedstrijd toe aan het leven is. Daar ligt de enige kans van Nederland, wij zijn gefocust op deze wedstrijd en Brazilië is daar helemaal niet mee bezig. Misschien dat van Marwijk en de Boer daar hun kaarten op tafel zullen leggen. Pas als Nederland de Brazilianen verslaat in de kwartfinale weet ik het zeker; deze keer zal ik er niet intuinen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in WK 2010. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s