Het klasje van Plasterk

Ik weet niet hoe de verhouding is tussen de Algerijnen en de Fransen, maar zou het uitbundige vaandelzwaaien misschien iets te maken hebben met het presteren van het klasje van Plasterk? Jaren hebben de Fransen goede sier gemaakt aan de hand van een Algerijnse voetballer en daar alle eer en prijzen mee binnengehaald. Het zou mij niets verbazen dat jaren van opgekropte frustratie nu naar boven komt. Leedvermaak om de wanprestatie van de Fransen en vandaag ook nog eens het grote Engels team getemd. Je zou voor minder een feestje in de Parijse metro gaan bouwen.                                                   Frankrijk wordt hier al vergeleken met het Nederlands elftal van ’90 in Italië. De sfeer in de groep is verziekt en men zit opgescheept met een coach die door niemand meer serieus geworden wordt. Na het WK is de goede man verdwenen en Wenger vergeleek het al met een vakantie met je echtgenote waarvan je weet dat je er volgende maand van gaat scheiden.

Het Nederlands elftal verbleef destijds als voorbereiding op het WK ergens in een spookslot in Kroatië zodat ze daar in alle rust verder ruzie met elkaar konden maken. niet dat het hielp want in Italië had men nog steeds ruzie en werden er zelfs asbakken gebruikt om argumenten kracht bij te zetten. Ronald Plasterk is met zijn klasje op excursie gegaan en hoopte op deze manier een hechte groep te smeden. Ze beklommen de Franse Alpen, men ging crossen in buggies en fietste door berg en dal. Men ging op survival en vocht met krokodillen. De vrouw van Plasterk deed een lapdance voor de hele groep en Ribery schonk wijn uit de kelder van de President. Het mocht niets baten, Anelka lijkt voor het leven getraumatiseerd door de afgezakte billen van mevrouw Plasterk. Ribery is op het veld vlijtig op zoek naar lege glazen, Govou sjouwt nog altijd alsof hij iemand op de rug heeft en Gourcouff rent rond met houten zwaard en hoedje van papier. En Henry? Die schaamt zich kapot.

De eerste serie van wedstrijden was natuurlijk niet om aan te zien. Alle teams waren optimaal op elkaar ingesteld en vooral de kleinere teams hadden zich tot in de kleinste details voorbereid op de eerste o zo belangrijke wedstrijd, niemand wilde afgaan. De zogenaamde grote teams wilden niet meteen hun kaarten op tafel gooien, niemand wil vanaf dag 1 als favoriet het toernooi ingaan, men kan daarna enkel verliezen. Het resultaat was een serie van saaie trage wedstrijden, met uitstekende scheidsrechters. Juist omdat het spel zo traag verliep waren zij uitstekend in staat om alles goed te volgen. In de tweede ronde ligt het tempo in sommige wedstrijden weer een versnelling hoger en men ziet dat de scheidsrechters nu fouten gaan maken. Maar ook de mindere voetballers worden nu ontmaskerd. Nu de bal sneller rond gaat zie je dat voetballers als Klose te laat bij de bal zijn en onnodige overtredingen maken. Wat had hij eigenlijk daar te zoeken, Klose moet eindstation zijn en zich niet met het voetbal bemoeien. Maar het was idd niet Klose die de wedstrijd voor Duitsland verloor, de coach liet zien dat bij tegenslag meteen de techniek voor het loopvermogen wordt opgeofferd.

Over de bal is ook al veel geschreven. Hij zwabbert en lijkt door de hoogte een stuk lichter. Nog geen enkele vrije trap is tussen de palen gemikt, er komt geen crosspass meer aan. Het kreng wil niet dalen en de keepers schieten van goal tot goal. Ik vraag mij af of er ook maar één persoon aan gedacht heeft om de Jabulani in de voorbereiding met helium te vullen om op deze manier het schieten op grote hoogte na te bootsen. Als ik van Marwijk was geweest had ik elke international met de kerst zo’n bal cadeau gedaan zodat ze er alvast aan konden wennen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in WK 2010. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s