Nederland – Duitsland

Ze zijn er nog helemaal ondersteboven van, van de overwinning op Australië. Als een trouwe hond die de zojuist geapporteerde bal voor de voeten van zijn baasje heeft gelegd (een volgekwijlde bal die in het gras glanst ) en afwacht dat die hem opraapt en weer een eind het park in slingert, zo vol vreugde en oprechte trots, wachtte de Duitslandvertegenwoordigers op radio en televisie op de wedstrijd van Nederland. Want het buurland zou bewijzen dat Duitsland tegen Australië net zo prachtig mooi voetbal had gespeeld, als ze van ‘ons’ gewend zijn. Het is bijna vertederend te horen hoe ze over ‘Oranje’ spreken, alsof ze zich nu pas realiseren dat het koningshuis meer Duits dan Nederlands is.

Wat er nu zo goed was aan die wedstrijd tegen de Aussies? Ollie Kahn in de studio deed er terecht lacherig over, zei, wat ik ook gezegd zou hebben als ik op een toetervrije tribune had gezeten (ik kijk met het geluid uit). Hij vroeg zich hardop af wat die Australiërs nu eigenlijk wilden. Vier bier was het juiste antwoord geweest, in literglazen, alsjeblief.

Want zeg nu zelf, dat elftal zou op ieder cafévoetbaltournooi een grote kans maken het vat bier te winnen. Als Löw niet zo stoer aan Klose had vastgehouden ( zijn persoonlijke weddenschap is hem op wereldniveau terug te brengen, maar misschien kan hij dat beter het volgend seizoen bij Kaiserslautern proberen), en Cacau had ingezet, dan had Duitsland met de vinger in de neus met zeker 9-0 gewonnen.

Niet dat het niets betekent, die overwinning. Ze waren wel ongelooflijk fit. Met Argentinië oogden ze het beste. Wat het allerbeste uitzag was Maradona die als twaalfde man meespeelde, en met zijn herhaalde het de bal opwippen met de punt van de schoen bewees dat zijn techniek nog steeds buitenaards is.

Nederland dus. In de flarden commentaar… ik probeer het steeds weer vol te houden, maar schakel steevast na een minuut nonstilte het geluid uit … hoorde ik hoe goed de Denen verdedigden. Waarom heb ik er geen verstand van en al de anderen wel? Het was toch gestumper van het Nederlands elftal, dat niets met het Deense verdedigen, maar alles met fout passen te maken had? De Uru’s die verdedigden goed, in niets te vergelijken met het opgewonden gedrag van de Denen.

Aan het eind van de eerste helft dacht ik: “Was het dat?” Toen dacht ik een beetje verder. Feit is dat het Nederlands elftal twee enorme dooien als trainer heeft. Feit is ook dat bij ieder tournooi de spelers met de schouders blauw van de complimenten naar huis gaan, nog voordat er überhaupt een halve finale in zicht is. Ik meen dat iedereen van die toestand schoon genoeg heeft.

Toen keek ik nog eens en zag dat Nederland de wedstrijd beheerste en steeds vaster in grip kreeg, door de bal voor de rand van de zestien bij de Denen in te leveren. Die probeerden dan iets van een aanval, en dat zag er naarmate de wedstrijd vorderde steeds hulpelozer uit. Ook zonder eigen doelpunt zou de wedstrijd gewonnen zijn. Nederland heeft van Italië afgekeken dat je door bekeken spel ook de wedstrijd kunt winnen, zolang je maar van je eigen kwaliteiten overtuigd bent.

En daar schuilt het geheim. Nederland voetbalt als de aanstaande wereldkampioen. Dit is waar, totdat het tegendeel is bewezen. Met iedere gewonnen wedstrijd zal deze overtuiging groeien. Duitsland zal tegen de Serven, fervente moffenhaters, moeten bewijzen waar ze staan. ‘Wij’ moeten slechts gecontroleerd winnen in de voorronde. Brazilië heeft al de Olympische Spelen, dus ze hoeven niet ook nog eens wereldkampioen te worden.

En, laten we wel wezen, het geluid van de vuvuzela is het perfecte geluidsdecor voor alles wat de middenstandsesthetiek Uw straatbeeld heeft aangedaan.

En, die bal op de paal in de openingswedstrijd was een omen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in WK 2010. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s