De Anti-Voetbaltoeter

Ik heb er nu al geen zin meer in. In een nog niet zo ver verleden van ongeveer drie weken geleden, kon je uit de reacties van het publiek afleiden wat er op het veld gebeurde. Fluitconcerten (striemend), boegeroep, handgeklap (al dan niet langzaam), gezang, spontane ‘oeijs,’ (die in de Meer op de tribune ook als sarcastisch wapen werden ingezet, als de tegenstander een losse flodder op het doel had afgevuurd. Zodra de bal van het reclamebord was terug gestuiterd en stillag, riep het publiek nog even ‘Oei.’), en het door de Italiaanse reporterlegende Bruno Pizzul geloofde, zeer opzwepende “hey hey hey” van het Ajaxpubliek, tijdens een van de laatste wedstrijden in het Olympisch Stadion, zijn delen van toeschouwersgedrag die, al naar toenemende intensiteit het adjectief ‘kolkend’ op een gouden schaal naar het stadion brengen. Het vuvuzelagetröt is de afsluitende stap van een proces dat tot de totale lobotomisering van de supporter heeft geleid.

De anti-alkohol pil, de anti-rookpleister, ik kon me nooit goed voorstellen wat dat nu precies met je deed. Nu kan ik het. Ik heb de eerste wedstrijd zonder, de tweede met geluid gekeken. Dat laatste in de hoop dat het minder zou worden. Je hoorde in het begin nog het publiek, ook de stemmen van de Zuid-Amerikaanse radioreporters, zelfs het geroep van de spelers op het veld. Ik vermoed dat het defensieve werk van de Uru’s van zeer grote klasse was, en dat er op het middenveld en in het hart van hun verdediging een paar stevig aan het uitblinken waren. De scheidsrechter gedroeg zich, alsof een paar onverlaten doorlopend in zijn oren boerden: waardig en rechtvaardig. Ik geloof ik zou het allemaal meer en beter hebben gezien en genoten, als de geluidscoulisse had geklopt.

Binnenkort wordt een medisch rapport gepubliceerd. Iedereen weet hoeveel kankerverwekkend spul in goedkoop plastik wordt verwerkt. In die studie wordt er op gewezen, dat de kans op kanker al vanaf elf blaasuren vijftig procent is. Tegen die tijd zal het ‘kan-kan-kankerlijers, lalalalala, het zijn maar kan kan kankerlijers.’ op de wijze van ‘brown girl in the rain.’ duidelijk te horen zijn.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in WK 2010. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s