Met fopspeen naar de titel

Vandaag is het dus bijltjesdag voor een aantal spelers van het Nederlands elftal. De bondscoach gaf gisteren op tv aan dat hij de onheilstijding individueel zou overbrengen. Zou hij het tijdens de training doen onder het oog van de talloze camera’s? En hoe gaan de spelers het nieuws verwerken, mogen ze na het slechte nieuws nog gewoon de training af gaan maken of moeten ze meteen hun shirtje inleveren. Ik weet nog toen ik werd ontslagen door mijn baas dat ik meteen kon vertrekken, bang als hij misschien was dat de potten appelmoes door zijn supermarkt zouden vliegen.

Hoe zou Engelaar reageren? Terwijl langs de rand van het oefenveld de fotografen het moment vastleggen waarop Bert aan Orlando het slechte nieuws vertelt zal niemand er ook maar een seconde rekening mee houden dat Orlando in tranen uit zal barsten, of gaat schreeuwen. Waarom coach waarom? Geef mij nog 1 kans ik zal nog beter mijn best doen. Of dat hij hem een dreun in het gezicht geeft om eindelijk dat hatelijke minzame lachje van het gezicht van de bondscoach af te vegen. Nee niets van dit alles, Orlando zal het begrijpen en zal later verklaren dat hij het al mooi vindt dat hij al zo ver is gekomen. Thuis zal er geen konijnenhok sneuvelen, geen vrouw die de klappen mag opvangen.

Nee, het is mij allemaal nog te braaf rond oranje. Het is wachten op de entrée van Yolanthe en Sylvie die minzaam aan haar vraagt wat dat nu verdient bij de Tros? Maar Sylvie heet van der Vaart en niet Veldman dus de twee diva’s zullen erg leuk met elkaar op kunnen schieten en die kleine Damien is zo’n leuk kind dat hij volgens de Privé heimelijk de kinderwens bij Yolanthe doet aanwakkeren.

Op het veld zal het ook al niet veel explosiever worden. Gisteren was het nog Engelaar die brutaal de vrije trap claimde maar met Engelaar weg en van Persie op zijn gewenste spitspositie zal Sneijder met de europacup in de achterzak de vrije trappen zonder problemen opeisen. Geen Davids en Seedorf die opzichtig van Bommel zitten te piepelen, geen zwarte of witte tafels die de apartheid in de selectie benadrukken. Nee in het land waar de apartheid tot voor kort nog ongeschreven wet was zal niet zwart of wit de dienst uitmaken maar is het enkel oranje dat de klok zal slaan. Oranje heeft de kabel ingeruild voor de fopspeen, In de voorbereiding zijn zorgvuldig de familiedagen ingeland, evenals de ontspanmomenten met kinderen tijdens de training. Het levert leuke plaatjes op voor de pers, kijk die kleine van van Persie kan al goed schieten, en Kuijt met zijn dochtertje op de arm en opa Bert die met de kleinkinderen aan het dollen is.

De tijden van het conflictmodel lijken voorgoed verleden tijd. Het was Cruijff die als eerste een gemeenschappelijke vijand creëerde, onder zijn aanvoering zette de spelersgroep zich schrap tegen de KNVB om meer geld los te krijgen. Door zich als vedette en grootverdiener in te zetten voor de minima in de spelersgroep dwong hij niet alleen respect af maar wist hij van de groep ook een eenheid te smeden. Een gemeenschappelijke vijand schept namelijk een band. Gullit deed het in ‘88 nog eens dunnetjes over met zijn opstand tegen de bobo’s, wij weten allemaal waar dit toe geleid heeft.

Later is de klad in het conflictmodel gekomen, het conflict werd nog wel opgezocht maar men kwam in opstand tegen de verkeerde persoon, nl de bondscoach. Davids vertelde Hiddink dat hij zijn hoofd uit het gat van sommige spelers moest halen en in Italië was het Beenhakker die bij een gedeelte van de spelersgroep persona non grata was. Het resultaat was een verdeelde spelersgroep en een beschamende vroegtijdige aftocht. Het Nederlands elftal zou nog een kans krijgen om zich te verenigen tegen een gemeenschappelijke vijand. Na een ongelukkige wissel werd bondscoach Dick Advocaat publiekelijk aan de schandpaal genageld. Hij kreeg niet een emmer stront over zich heen gegooid maar werd overreden door een konvooi gierwagens die stuk voor stuk over hem leeg gegoten werden. Niemand uit de groep nam het op voor zijn coach, zelfs zijn toenmalige vriend en assistent van Hanegem voelde zich niet geroepen om zijn baas te verdedigen. Na het EK waar Nederland na een serie fletse wedstrijden in de halve finale werd uitgeschakeld nam Advocaat ontslag en ging vrijwillig op verbanning naar Rusland.

Van Basten werd de opvolger van Advocaat. Met San Marco haalde de KNVB een onaantastbaar icoon uit het verleden binnen. Populair bij pers en publiek had van Basten schier eindeloos krediet. De pers was mild en de sfeer op de persbijeenkomsten was na de uitbarstingen van van Gaal en de achterdocht van Advocaat een verademing. Met van Basten kwamen ook de spelersvrouwen en de kinderen op de tribune. Na Truus van Hanegem en Danny Cruijff leek het wel of dat de oranje internationals zonder vrouw door het leven gingen. Een spelersvrouw op de tribune werd net zo zeldzaam als een pastoor die zich aan zijn kuisheidsgelofte hield. Tot daar op het EK in Duitsland ineens een heel vak vol oranje vrouwen en kinderen aanwezig was. De beelden van onze internationals die na de overwinningen op Frankrijk en Italië met hun kinderen op de arm op het veld feestvierden ontroerden de hele natie en staan ons nog steeds op het netvlies gebrand. Maar het had ook een keerzijde, de dood van een ongeboren kind werd door de hele spelersgroep persoonlijk aangetrokken. Van Basten kon of wilde hier geen afstand in scheppen door Bouhlarouz naar huis te sturen en moest lijdzaam toezien hoe een hechte groep een aangeslagen groep werd.

Het Nederlands elftal zal het WK in Zuid Afrika in betrekkelijke rust kunnen spelen. De spelersvrouwen zullen niet gedurende het hele WK aanwezig zijn en Hugo Borst en Johan Derksen met zijn vrienden blijven thuis. Geen ‘ je bent een jokkebrok’ of andere genante vertoningen voor de bondscoach, alleen Bert Maalderink zal namens de NOS onafhankelijk kritisch het elftal volgen. De tijden dat Ben de Graaf van de Volkskrant met vereende krachten in het zwembad werd gegooid omdat hij te veel nadruk legde op het harde spel van het Nederlands elftal in ’74 liggen ver achter ons. Het conflictmodel is dood, wij gaan nu in opperste harmonie naar Zuid Afrika.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in WK 2010. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s