De grote vier

Daar stonden ze dan, de grote vier, afgelopen zaterdagavond.
Ik heb het natuurlijk over de grote vier in het verkiezingsdebat op RTL4, want of we het nu leuk vinden of niet, de verkiezingen vormen toch qua media-aandacht het voorprogramma van het WK voetbal. Het debat werd uiteraard grondig nabeschouwd. Net zoals na een goede pot voetbal schoof een zorgvuldig samengesteld team van deskundigen aan om hun oordeel te vellen:
– Huub Stapel – Weet natuurlijk als geen ander wanneer iemand in “De Lift” zit. En gaat de lift omhoog of juist naar beneden?
– Dick Berlijn – Als voormalig bevelhebber van onze strijdkrachten kan hij als geen ander de schermutselingen in het juiste perspectief plaatsen. Al is een offensief nog zo snel, Dick Berlijn achterhaalt het wel.
– Naïma Azough – Als voorbeeldig ingeburgerde Moslima, behorende bij Groen Links, werd zij geacht een weerwoord te hebben op de aantijgingen van Wilders aan het adres van Marokkaanse probleemjongeren. Het verband is inderdaad wat vergezocht: Het is net zoiets als wanneer je de leden van BZN de muziek van The Beatles laat analyseren. De Beatles hadden immers net als BZN toch ook een drummer?
– Marco Pastors – Had eigenlijk al afscheid genomen van de politiek, en toen toch weer niet. Weet natuurlijk goed mee te praten over coalitievorming…

Nee, ik had toch liever gezien dat deze nabeschouwing was gedaan door voetbaldeskundigen onder leiding van Wilfried Genee:

Hans Kraai Jr.: “Je zag heel duidelijk dat de verdediging van Balkenende en Rutten stond als een huis. Balkenende kwam nauwelijks z’n eigen 16 meter uit en dat was misschien niet om aan te zien maar het was uitermate effectief!”
Johan Derksen: “Nou Hans, neem me niet kwalijk, maar Rutten speelde duidelijk een heel ander spelletje als Balkenende. Hij plaatste tenminste af en toe nog een counter en er ging tenminste nog enig gevaar van uit.”
Rene Van Der Gijp: “Ja maar jongens, ik heb me toch werkelijk helemaal gek gelachen om die Wilders, ik bedoel… Als ‘ie aan de bal is dan is ‘ie niet te houden en dan is het echt prijsschieten met die jongen. Er zit totaal geen filosofie achter, het is gewoon de bal naar voren knallen en logisch dat het publiek voor zoiets op de banken gaat staan. Maar hij is de enigste die gewoon z’n verstand op nul zet en op die manier weet hij toch de gaten te vinden in de defensie van de tegenstander. Z’n elftal, dat is een samengeraapt zooitje zaterdagamateurs maar geen mens die dat door heeft. Bij Balkenende en Rutten weet hij net niet te scoren want die weten zo’n malloot nog net af te stoppen, maar bij Cohen wist ‘ie de bal moeiteloos tussen de benen door in het doel te spelen!”
Derksen: “Ja, maar je vergeet hier voor het gemak even dat Cohen natuurlijk nog maar net gepromoveerd is vanuit de Jupiler League. Hij is nog te onervaren en hij speelt te netjes. Hij laat zien dat ‘ie het niveau niet aankan en ik voorspel je nu al dat hij genadeloos wordt afgemaakt.”
Kraai: “Dat kun je nu wel zeggen, maar ik vond hem uitermate sportief.”
Derksen: “Ja, maar “sportief”, daar kan de schoorsteen niet van roken.”
Kraai: “Ja, roken, daar weet jij alles van toch?”
Derksen: “Ach, Hans, je presenteert me nu een sigaar uit eigen doos want laten we nu eerlijk zijn… Zowel jij als je vader hebben toch ook nooit kunnen presteren als het er echt op aankwam?”
Genee: “Heren, hoho, vlieg elkaar nu niet meteen in de haren.”
Derksen: “Het is gewoon een feit, maar dat mag ik natuurlijk niet zeggen want dan gaat Hans meteen weer huilen. Hans doet me ook wel een beetje denken aan Cohen, of andersom…”
Van Der Gijp: “Ah joh, maak je nou niet zo druk! Bij de volgende wedstrijd loopt Wilders Pechtold tegen het lijf en dan wordt het pas echt lachen, want die gozer heeft gewoon het godvergeten talent om die bal af te pakken en reken maar, als ‘ie eenmaal die bal heeft dan kun je er vergif op innemen dat ‘ie scoort ook. Want die verdediging van Wilders is toch ook zo lek als een mandje joh…
Genee: “Maar behalve Pechtold lukt het dit seizoen toch niemand om Wilders op zijn nummer te zetten, dus luidt de conclusie dat hij het eigenlijk heel erg goed doet? Typisch een voorbeeld van een team wat geheel om een brutale en vooral scorende spits is opgebouwd.”
Derksen: “Ach, vroeger had je ook nog Marijnisse, en die wist daar wel raad mee hoor.”
Van Der Gijp: “Ja, maar Johan, op de plek van Marijnisse zit nu die koekebakker waarvan ik de naam maar niet kan onthouden. Hij mag dan niet zo’n hysterisch figuur zijn als die Agnes Kant, maar zeg nou eerlijk, zie jij in hem dan iemand die voor z’n ploeg de winst kan binnenhalen? Kom op joh!…
Kraai: “Ik vind het toch heel flauw dat…”
Genee: “We moeten er even uit voor de reclame, maar als we terug zijn horen we van de heren hier aan tafel welke selectie er uiteindelijk zal komen, en vooral wie als bondscoach in het torentje zal plaats mogen nemen….”

RECLAME

Genee: “Ja daar zijn we weer en ik geloof dat Rene eerst nog even iets kwijt wil?”
Van Der Gijp: “Ja, ehh… nee, Wilfried, je moet weten, … ik heb natuurlijk Femke Halsema nog niet genoemd, maar ja joh, weet je, die doen toch iedere keer weer mee en ongeacht de uitkomst zijn ze dan weer blij dat ze bovenaan het rechterrijtje of onderaan het linkerrijtje zijn ge-eindigt? Femke is op links in aanvallend opzicht best nuttig maar als bij haar de batterij leeg is dan verdwijnt ze meteen richting chemokar om die lege batterij verantwoord af te voeren.”
Kraai: “Mag ik dan nog even aandacht vragen voor Rouvoet? Daar hoor ik jullie niet over.”
Derksen: “Hans, Hans, Hans, ga nou niet lopen raaskallen. Die André Rouvoet is nou typisch zo’n jongen die nog steeds niet weet of ‘ie nou een links of een rechtspoot is. En eigenlijk heeft ‘ie helemaal niks met poten. Hij heeft nou toevallig de afgelopen tijd met de grote jongens mee mogen doen maar je gaat mij toch niet vertellen dat hij binnen het team nog serieus genomen wordt?”
Kraai: “Oh ja Johan, maak me maar weer belachelijk, ik …”
Genee: “Heren heren, we zitten bijna door de tijd.”
Van Der Gijp: “Mag ik dan nog 1 ding zeggen? Volgens de Veronica gids is het CDA de meest sexy partij hoor! En dat baseren ze op een kamerlid dat luistert naar de naam Sabine Uitslag. En nou heb ik zelf ooit ook wel eens uitslag gehad van een hele sexy dame maar dat was dan weer van een hele andere orde…”.
Derksen: “Nou Rene, dat was dan zeker de eerste keer dat jij verrast was over een uitslag?”
Kraai: “Ik heb nog een nieuwtje, ja, zelfs een “scoop” te melden over de partij voor de dieren,… hebben we daar nog tijd voor?”
Derksen: “Nou Hans, ik geloof dat de kijkers allang weten dat die partij het opneemt voor ezels zoals jij en ook aapjes zoals Wilfried worden door mevrouw Thieme zowat doodgeknuffeld dus als jullie het niet erg vinden onthou ik mij hier van commentaar…”
Van Der Gijp: “Is trouwens best een lekker wijf hoor, die Marianne Thieme, daar wil ik best wel eens een beschuitje mee eten!”
Genee: “Dit was het dan weer voor deze aflevering…..”

Nog even wachten dus. Op 11 juni is heel Nederland de verkiezingen vergeten en dan kunnen we ons richten op écht belangrijke zaken: Het WK voetbal 2010!

Steve Warson

Advertenties

Over stevewarson

Nog even niets te melden
Dit bericht werd geplaatst in WK 2010. Bookmark de permalink .

Een reactie op De grote vier

  1. rob elzinga zegt:

    Ik kom wel eens mensen tegen die zeggen: “ik hou wél van voetballen, maar niet van dat gelul eromheen, “het gaat nergens over”. Bij Voetbal International vind ik het juist zo geruststellend dat het, afgezien van voetbal, “nergens over gaat”. Ik kijk er graag naar. Daarbij heb ik vaak het gevoel naar een kruising van Gouden Kooi en Jiskefet te kijken, waarin de heren zichzelf spelen in een ijzersterke rolverdeling. Steve Larson verplaatst het gespreksonderwerp, in zijn verbeelding, naar het politieke toneel: je ziet het helemaal voor je, je hoort ze praten. Grappig. Maar ik moet er toch niet aan denken dat onze tv helden zich in werkelijkheid met politiek gaan bemoeien.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s